Je váš bazén bezpečný?

29. 07. 2020

Je váš bazén bezpečný?

Léto právě vrcholí a mnozí z nás si nedovedou představit, že by se obešli na zahradě bez bazénu. Bazén poskytuje osvěžení, odpočinek, ale i radovánky především pro naše děti. Pokud ovšem nedodržíte několik zásad, může být i velice nebezpečný.

Bezpečnostní schody HECHT

Pokud máte nadzemní bazén a na zahradě se pohybují malé děti bez dozoru, nikdy u bazénu nenechávejte schůdky, po kterých by děti mohly do bazénu vylézt. Jestliže nechcete schůdky pokaždé uklízet, řešením mohou být bezpečnostní schůdky, u kterých je možné zajistit venkovní stupátka tak, aby po nich děti nemohly vylézt.

U zapuštěných bazénů je situace poněkud složitější. Zde je třeba zamezit malým dětem v přístupu k bazénu úplně, aby do něho nemohly v nestřežený okamžik spadnout. Zde pak přichází v úvahu zábradlí nebo oplocení s uzamykatelnými vrátky, anebo zastřešení.

U zapuštěného bazénu je důležité dobře zvážit i použití krycí plachty. Plachta sice zabrání znečištění vody prachem a dalšími nečistotami, které do bazénu zanese vítr v době, kdy jej nepoužíváme. Ovšem pokud by někdo na plachtu plovoucí na hladině spadl, voda kolem něho plachtu sevře a z takovéto pasti je prakticky nemožné uniknout. Proto je nutné použít pouze takový typ zakrytí bazénu, který na hladině unese i dospělého člověka. Nemáte-li takovou možnost, věřte, že je lepší smířit se raději s tím, že bazén necháte odkrytý a budete jej častěji čistit.

Obezřetní bychom měli být i při používání bazénové chemie. Měřit pravidelně pH a hladinu chloru je samozřejmostí, protože jen při vyvážených hodnotách bude chemie fungovat správně, voda bude čistá a zdravotně nezávadná. Často se bohužel můžeme setkat i s tím, že majitel bazénu dávkuje chlor jen náhodně „od oka“. Má pak problém vodu udržet čistou, což se může snažit vyřešit zvýšeným dávkováním chloru. Dosáhne však pouze toho, že voda bude přechlorovaná. Kvůli špatné hodnotě pH bude chlor neúčinný, ve vodě se budou množit řasy a mikroorganizmy. Chlor bude jen poškozovat bazén a jeho příslušenství, voda bude dráždit pokožku, sliznice, oči a namísto osvěžení vám přinese jen zdravotní potíže. Při použití bazénové chemie proto vždy postupujte podle doporučení výrobce a pečlivě čtěte štítky na obalech.

Pak bude bazén opravdu zdrojem zábavy i pohody.

Autor: PST

 

Zpět


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…