Jak upravit rajčata, aby byla jako čerstvá celý další rok?

16. 08. 2022

Jak upravit rajčata, aby byla jako čerstvá celý další rok?

Také se vám letos urodilo tolik rajčat, že je nestíháte zpravovat? S rajčaty je to někdy jako na houpačce. Jeden rok děláte co můžete, hnojíte, zaléváte, vyštipujete, bojujete s plísněmi, houbami a z úrody uděláte sotva pár salátů. Další rok se s minimálním úsilím urodí rajčat tolik, že nevíte co s nimi a přes plot je rozdáváte kolemjdoucím. Zkrátka když je rajčat přebytek a nestíháte je zpracovat, je čas zamyslet se nad tím, jak je uložit na později.

Existuje mnoho receptů na výrobu kečupů nebo další různé způsoby konzervování, většinou však mají jednu zásadní chybu. Při konzervaci se používají zpravidla různé přísady, koření a způsoby zpracování, jejichž výsledkem je pochutina, která má v kuchyni jen jednostranně omezené použití. Z rajčat naložených ve sladkokyselém nálevu rajskou omáčku neuděláte, kečup je vhodný tak do hamburgeru nebo na párek. Existuje však způsob, který mám léty ověřený, při kterém si rajčata zachovají i několik měsíců chuť jako čerstvá a jejich využití v kuchyni je široké. Stačí vám k tomu jen voda a zavařovací sklenice.

Rajčata důkladně omyjte. Pokud vám vadí slupky, krátce je spařte ve vařící vodě a oloupejte je., není to ale nutné. Velká rajčata nakrájejte na půlky, malá můžete nechat celá.

Z části rajčat si připravíme nálev. Dáme je do hrnce s vodou, za občasného míchání je vaříme, dokud rajčata nezměknou.

Mezi tím do vyvařených sklenic naskládáme zbytek rajčat. Ty následně zalijeme nálevem z rozvařených rajčat, který jsme přecedili přes sítko nebo plátno. Sklenice zavíčkujeme, povaříme je při 90 °C 30 minut v hrnci s vodou. Po vyjmutí je postavíme na víčko dnem vzhůru a necháme je vychladnout.

Uskladníme je na chladném a tmavém místě. Pokud jste vše udělali správně a víčka dobře drží, rajčata klidně vydrží i do příštího léta, než vám opět narostou čerstvá. Jelikož nejsou nijak ochucená, využití najdou jako základ do různých omáček, polévek a dalších receptů.

Autor: TP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Jak předcházet poškození techniky palivem s biosložkou?

Jak předcházet poškození techniky palivem s biosložkou?

21. 03. 2023

To, že moderní paliva (např E10, E15, E85) obsahují ethanol není žádným tajemstvím. Ovšem o tom, jaké účinky může mít…

Jak připravit skleník na novou sezónu krok za krokem

Jak připravit skleník na novou sezónu krok za krokem

16. 03. 2023

S příchodem jara se také blíží nová sezóna pěstování ve skleníku. Máte-li v plánu letos vypěstovat větší množství…

Probouzení jara v zahradě: Příprava záhonů a trávníku

Probouzení jara v zahradě: Příprava záhonů a trávníku

10. 03. 2023

Březen je měsícem, kdy se příroda začíná probouzet ze zimního spánku. Stejně tak se i naše zahrady začínají probouzet a…

Jak kultivátory usnadňují práci na záhonech v zahradě?

Jak kultivátory usnadňují práci na záhonech v zahradě?

09. 03. 2023

Kultivace záhonů je nezbytnou činností pro všechny zahrádkáře, kteří chtějí  na svých zahradách pěstovat plodiny.…