Jak upravit rajčata, aby byla jako čerstvá celý další rok?

16. 08. 2022

Jak upravit rajčata, aby byla jako čerstvá celý další rok?

Také se vám letos urodilo tolik rajčat, že je nestíháte zpravovat? S rajčaty je to někdy jako na houpačce. Jeden rok děláte co můžete, hnojíte, zaléváte, vyštipujete, bojujete s plísněmi, houbami a z úrody uděláte sotva pár salátů. Další rok se s minimálním úsilím urodí rajčat tolik, že nevíte co s nimi a přes plot je rozdáváte kolemjdoucím. Zkrátka když je rajčat přebytek a nestíháte je zpracovat, je čas zamyslet se nad tím, jak je uložit na později.

Existuje mnoho receptů na výrobu kečupů nebo další různé způsoby konzervování, většinou však mají jednu zásadní chybu. Při konzervaci se používají zpravidla různé přísady, koření a způsoby zpracování, jejichž výsledkem je pochutina, která má v kuchyni jen jednostranně omezené použití. Z rajčat naložených ve sladkokyselém nálevu rajskou omáčku neuděláte, kečup je vhodný tak do hamburgeru nebo na párek. Existuje však způsob, který mám léty ověřený, při kterém si rajčata zachovají i několik měsíců chuť jako čerstvá a jejich využití v kuchyni je široké. Stačí vám k tomu jen voda a zavařovací sklenice.

Rajčata důkladně omyjte. Pokud vám vadí slupky, krátce je spařte ve vařící vodě a oloupejte je., není to ale nutné. Velká rajčata nakrájejte na půlky, malá můžete nechat celá.

Z části rajčat si připravíme nálev. Dáme je do hrnce s vodou, za občasného míchání je vaříme, dokud rajčata nezměknou.

Mezi tím do vyvařených sklenic naskládáme zbytek rajčat. Ty následně zalijeme nálevem z rozvařených rajčat, který jsme přecedili přes sítko nebo plátno. Sklenice zavíčkujeme, povaříme je při 90 °C 30 minut v hrnci s vodou. Po vyjmutí je postavíme na víčko dnem vzhůru a necháme je vychladnout.

Uskladníme je na chladném a tmavém místě. Pokud jste vše udělali správně a víčka dobře drží, rajčata klidně vydrží i do příštího léta, než vám opět narostou čerstvá. Jelikož nejsou nijak ochucená, využití najdou jako základ do různých omáček, polévek a dalších receptů.

Autor: TP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Elektrické čtyřkolky – moderní pomocník na statku i společník pro zábavu

Elektrické čtyřkolky – moderní pomocník na statku i společník pro zábavu

08. 04. 2025

Možná už jste si všimli – elektrické čtyřkolky se stávají stále běžnější součástí života nejen na venkově. A není se…

Trávník nepočká – je čas sekat!

Trávník nepočká – je čas sekat!

03. 04. 2025

Udržovaná zahrada je vizitkou každého majitele domu. Tráva roste rychle a pravidelná údržba je klíčem k dokonale…

Konec ručnímu okopávání záhonů!

Konec ručnímu okopávání záhonů!

28. 03. 2025

Jarní sezóna je za dveřmi a s ní přichází i čas na přípravu půdy pro výsadbu. Ruční rytí je fyzicky náročné a zdlouhavé…

Velikonoce se blíží! Je čas na osivo i pomlázku

Velikonoce se blíží! Je čas na osivo i pomlázku

24. 03. 2025

Jaro už vystrkuje zelené prstíky a s ním přichází i Velikonoce! Pokud si chcete vyzdobit domov čerstvým obilím v…