Jak správně vybrat zahradní nábytek podle konkrétního umístění: Praktické tipy a rady

14. 06. 2023

Jak správně vybrat zahradní nábytek podle konkrétního umístění: Praktické tipy a rady

Pokud vybíráte zahradní nábytek, je velice důležité zvážit kde bude umístěn a jak bude využíván. Při výběru zahradního nábytku se často orientujeme zejména podle jeho vzhledu tak, aby se stal krásným a pohodlným doplňkem zahrady. Nezřídka se však zapomíná na to, že různé materiály a typy nábytku jsou vhodné pro různé podmínky a umístění. 

Dřevěný zahradní nábytek je populární volbou pro svou přirozenou krásu a odolnost. Nicméně, dřevo je náchylné k vstřebávání vlhkosti, a proto je důležité ho umístit na vhodné místo. Ideální umístění je proto na krytou terasu nebo pod pergolou, protože bude chráněn před přímým sluncem a deštěm. Dřevěný nábytek by také neměl stát zbytečně v trávě na nechráněné zemi, ze které by do dřeva pronikala vlhkost. Měl by být proto umístěn na dlažbě nebo jiném obdobném povrchu, na kterém se nedrží voda. 

Kovový zahradní nábytek je vysoce odolný a vyžaduje minimální údržbu. Hliníkový nábytek je ideální pro venkovní prostory, které jsou vystaveny slunečnímu záření a dešti. V případě ocelového nábytku je nutné vybírat takový, který je opatřen vysoce kvalitní povrchovou úpravou.  Ocelový nábytek by však také neměl stát dlouhodobě v trávníku na vlhké půdě. Povrchová úprava během používání bývá často rychle opotřebena právě v místě, kde se nohy nábytku dotýkají země. Vlhkost pronikající dlouhodobě mikrotrhlinami v laku by za krátký čas způsobila korozi. Pokud  plánujete nábytek použít na trávníku, je nutné vybírat takový, jehož nohy mají dostatečně velkou základnu, aby se nebořily do hlíny.

Plastový zahradní nábytek je cenově dostupnou a snadno udržovatelnou možností. Plastový nábytek je odolný vůči povětrnostním vlivům a snadno se čistí.  Proto je oblíbený zejména pro využití v blízkosti bazénu. Moderní plastový nábytek si přitom v kvalitě zpracování svým vzhledem často nezadá ani s robustním dřevěným nebo kovovým nábytkem. Je vhodný pro použití na trávníku, ale je důležité zvolit model s nohami se širokou základnou, které se nebudou zapichovat do země.

Ratanový nábytek, vyrobený z přírodních nebo syntetických materiálů, je oblíbený pro svůj elegantní vzhled. Ratanový nábytek je ideální pro použití na terase, ale je důležité ho chránit před přímým sluncem a deštěm. Prodloužíte tak jeho životnost a udržíte ho v lepším stavu.

Kromě výběru správného typu zahradního nábytku je také důležité zvážit příslušenství, jako jsou polštáře a dekorační prvky. Polštáře by měly být vyrobeny z materiálů, které dobře odolávají povětrnostním podmínkám. Nejde při tom pouze o odolnost proti vodě. Použité materiály musí být také dostatečně odolné proti UV záření. Dekorační prvky, jako jsou slunečníky, zahradní dekorace a osvětlení, mohou přidat do zahrady nejen estetický prvek, ale také funkčnost a pohodlí.

Je důležité si uvědomit, že venkovní podmínky se mohou lišit v závislosti na geografické lokalitě, klimatu a sezóně. Je proto dobré vybírat zahradní nábytek, který je odolný a vhodný pro vaše konkrétní podmínky. Při výběru nábytku je také dobré zvážit vaše osobní preference, styl zahrady a celkový designový koncept.

Správný výběr zahradního nábytku podle umístění je klíčový pro dlouhodobou spokojenost a odolnost nábytku vůči povětrnostním podmínkám. Vyberte si nábytek, který vyhovuje vašim potřebám, estetickým preferencím a zároveň je přizpůsoben podmínkám, ve kterých bude používán.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.