Jak snadno vyčistit po zimě bazén?

22. 05. 2023

Jak snadno vyčistit po zimě bazén?

Po dlouhé zimě bývá bazén pěkně zaneřáděný. Nemáte-li bazén zastřešený, nebo zakrytý vhodnou fólií, do bazénu vítr nafouká spoustu listí a prachu.

Osobně fólii ani nepoužívám z bezpečnostních důvodů. Vlastním zapuštěný bazén a tak ani nechci domýšlet, co by se stalo, kdyby na fólii spadly děti a tlak vody nad nimi fólii uzavřel. Proto raději každoročně na jaře podstupuji několikadenní čištění bazénu. A jsem si jistý, že obdobný problém řeší i mnozí z vás.

Vyčištění znamená nejprve vylovit síťkou všechno co jde. Následuje srovnání pH, zachlorování a použití vločkovače, který vysráží všechny nečistoty. Po zapnutí filtrace je sice voda čistá za 1 - 2 dny, ale na dně vždy zůstane spousta kalu, na který je třeba vzít vysavač. A tady narazím na problém. Kalu totiž bývá tolik, že během krátké chvíle ucpe filtraci. Nezbývá tedy nic jiného, než filtraci propláchnout, aby se po chvíli dalšího vysávání opět ucpala. A tak pořád dokola… Navíc i když má filtrace více než dostatečný průtok na objem mého bazénu, její výkon často nestačí k tomu, aby vysavač nasál i písek a drobné kamínky, které ostatně děti nanosí na nohou do bazénu i v průběhu léta. Pak není jiné řešení, než z hadice sundat vysavač a přímo hadicí kousek po kousku sbírat nečistoty. Tedy bylo by ještě jedno řešení – pořídit výkonnější filtraci. Jenže to by také znamenalo vyšší spotřebu elektřiny, což bych silně pocítil při vyúčtování.

A přece jen existuje další řešení, než investovat peníze do nové filtrace s drahým provozem! Určitě se vyplatí alespoň zvážit zakoupení automatického vysavače.

Jak vlastně takový automatický vysavač funguje?
K napájení slouží baterie pevně instalovaná ve vodotěsném pouzdře ve vysavači. K nabíjení stačí připojit nabíječku stejně, jako například u mobilního telefonu. Vysavač má senzor, kterým sleduje zda je ponořen ve vodě. Na suchu jej tedy nelze spustit, zapne se sám až po ponoření do bazénu. Elektromotor pohání turbínu, která nasává vodu otvorem v podvozku vysavače. Voda pokračuje k turbíně přes velký filtr, který zachytí nečistoty. Od turbíny pak voda pokračuje k trysce, která vysavač pohání. Nejsou tedy poháněna kola, ale vysavač se pohybuje díky vypouštěnému proudu vody. K tomu aby vysavač fungoval tedy stačí jen jeden elektromotor, což šetří baterii.

Pohyb vysavače je také řízen elektronikou, která sleduje polohu ploutvičky na vršku vysavače. Když jede vysavač dopředu, proud vody ploutvičku překlopí dozadu. Jakmile vysavač narazí na okraj bazénu a zastaví, ploutvička se narovná a elektronika dá pokyn, aby se voda začala vypouštět přední tryskou. Vysavač tedy začne couvat, proud vody naklopí ploutvičku dopředu a vysavač jede, dokud opět nenarazí na stěnu bazénu. A tak se to opakuje stále dokola.


Vysavač se pohybuje v obloucích, jejichž poloměr lze nastavit. Tak postupně přejede celé dno bazénu.

Aby se však vysavač nepohyboval vpřed a vzad po stejné dráze, je možné nastavit přední i zadní trysku tak, aby vodu vypouštěla mírně do jedné nebo druhé strany. Vysavač díky tomu lehce zatáčí. Jestliže jsou přední i zadní tryska nastavené na opačné strany, vysavač při změně pohybu začne zatáčet na opačnou stranu a tak se nevrací po stejné dráze. Postupně takto náhodným pohybem přejede celé dno bazénu.

K vytažení z vody slouží malý plovák přivázaný k vysavači.
Vyčištění vysavače je stejně snadné, jako jeho použití. Stačí jednoduše odepnout podvozek s filtrem a vypláchnout jej proudem vody.


Zkrátka snadnější už to být nemůže...


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…