Jak se v létě účinně ochladit?

09. 06. 2021

Jak se v létě účinně ochladit?

Vrtá vám hlavou, jaký je vlastně rozdíl mezi ochlazovačem vzduchu a mobilní klimatizací? A které z těchto zařízení by vám ve vedrech mohlo víc pomoci? I když obě zařízení mohou na první pohled vypadat stejně, princip ochlazení vzduchu i jejich další možnosti jsou naprosto odlišné.

Chcete-li ochladit vzduch v místnosti, znamená to, že z něho musíte odebrat tepelnou energii. Ze školy jistě všichni máme alespoň nějaké povědomí o zákonu o zachování energie. V praxi to znamená, že když ze vzduchu odebereme teplo, to se nikam jen tak jednoduše nevytratí, nýbrž že je musíme někam „přemístit".

Ochlazovač vzduchu k tomu využívá studenou vodu. Tu jednoduše nalijete do nádrže v ochlazovači, kde je následně malým čerpadlem proháněna soustavou tenkých trubek. Ty tvoří mřížku chladiče, kterými od ventilátoru proudí vzduch. Vzduch předá vodě část tepla, a tím se ochladí. Zároveň se tím voda postupně ohřívá a po nějaké době již chlazení není tak účinné. Vodu pak musíte vyměnit za novou, studenou. Účinnost chlazení je možné zvýšit í tím, že do nádoby s vodou umístíte zásobníky s ledem, které jste nechali nachladit v mrazáku.

 

Klimatizace je poněkud složitější zařízení, které funguje na stejném principu jako běžná lednice. Základem je kompresor, který přečerpává chladivo soustavou dvou okruhů s rozdílným tlakem. Když se stlačí, dojde k jeho zahřátí a chladivo je hnáno do kondenzátoru, kde ventilátor z chladiva teplo odvětrá. Ochlazené chladivo pak přes expanzní ventil putuje do okruhu z nižšího tlaku. Snížením tlaku chladiva dojde k jeho dalšímu prudkému ochlazení. Chladivo putuje do výparníku, kterým ventilátor žene vzduch z místnosti. Obdobně jako v ochlazovači vzduch předá tepelnou energii chladivu, čímž se vzduch ochladí. Chladivo takto cirkuluje pomocí kompresoru oběma okruhy a cyklus se neustále opakuje.

Ovšem i klimatizace musí teplo někam odvádět. U klasické pevné klimatizace je proto jednotka s jedním okruhem umístěna v místnosti a druhá vně domu. Chladivo proudí mezi nimi a odvádí teplo ven. V případě mobilní klimatizace jsou oba okruhy v jedné kompaktní skříni, kterou můžete libovolně přemísťovat. Teplo je odváděno z místnosti ven pomocí hadice ve formě teplého vzduchu.

Je tedy zřejmé, že klimatizace pracuje podstatně účinněji a nepotřebuje měnit ohřátou vodu za studenou. Ochladí místnost rychleji na vámi požadovanou teplotu. Vyžaduje však vhodným způsobem umístit hadici, která bude teplo odvádět ven. To lze realizovat i pootevřeným oknem, které utěsníte pomocí textilní těsnící sady se zipem. Takto umístěná klimatizace pak pracuje automaticky a nepotřebuje žádnou další složitou obsluhu.

V ochlazovači vzduchu je nutné pravidelně měnit vodu (či navíc přidávat led), přičemž ochlazovač dokáže teplotu v místnosti snížit jen o pár stupňů. Jeho výhodou v porovnání s klimatizací je nejen nižší pořizovací cena, ale také podstatně nižší spotřeba elektrické energie (řádově o desítky procent). Omezený chladící výkon lze navíc kompenzovat tím, že si pořídíte ochlazovač s integrovaným ionizátorem vzduchu.  Nejenže je ionizovaný vzduch podstatně příjemnější, i když nemá zrovna komfortní teplotu (nakonec všichni známe, jak se dýchá po bouřce), je zároveň velmi prospěšný našemu zdraví a ničí viry v místnosti.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.