Jak se postarat o vánoční stromek?

23. 11. 2022

Jak se postarat o vánoční stromek?

Již tuto neděli začíná Advent. Na adventním věnci rozsvítíme první svíčku a v obchodech se již objevily vánoční stromky. S nákupem stromku není důvod otálet. Snadno se může stát, že když necháte nákup na poslední chvíli, stromky budou již přebrané a na vás zbude jen nějaký nepěkný pahýl s několika nepravidelně rostlými větvemi.

Možná vás napadne, že je přeci jen lepší počkat, protože stromek zakoupený již nyní brzy opadá. Jenže stromky připravené k prodeji jsou již nařezány a čerstvě uřezaný stromek seženete jen v případě, že si jej po dohodě s hajným sami uříznete v lese.  V tomto ohledu je tedy jedno, zda stromek zakoupíte dnes nebo až za 14 dní.

Důležité je dobře se o řezaný stromek postarat. Pak vám vydrží bez problémů jako čerstvý problému až do Tří králů.

V posledních letech je u nás nejoblíbenější kavkazská jedle. Není divu, jedle jsou pěkně rostlé a jehličí z nich začne opadávat opravdu hodně dlouho po uřezání. Zakoupený stromek ale nechte někde v chladu, nejlépe venku. Kmen dole seřízněte pilou o dva centimetry, aby dobře nasával vodu. Stromek postavte do nádoby s vodou tak, aby i kůra nad řezem byla několik centimetrů pod vodou.  Stromek nepřenášejte do teplé místnosti zbytečně brzy a chcete-li, aby se mu dařilo dobře i doma, pořiďte si stojánek, který je opatřen nádobkou na vodu.

I když se čas od času setkáte s názorem, že řezáním vánočních stromků se devastuje příroda, nemusíte se bát. Stačí stromek zakoupit u ověřeného prodejce, který nakupuje stromky z plantáží, kde byly vypěstovány právě k tomu, aby posloužily o Vánocích. Například stromky dodávané do sítě prodejen HECHT – specialista na zahradu pocházejí výhradně z dánských plantáží, a proto jsou velice kvalitní a pěkně rostlé.

 A takový poctivý stromek dokáže vánoční atmosféru doplnit nádhernou vůní jehličí…


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.