Jak na údržbu zahradního nábytku?

25. 08. 2021

Jak na údržbu zahradního nábytku?

Klesající teploty dávají tušit, že se s námi léto zanedlouho definitivně rozloučí. Nějaký čas na zahradě posedíme v teplejším oblečení a můžeme jen doufat, že babí léto pošle ještě pár krásných slunných dní. Pak již nezbude nic jiného, než začít zahradu pomalu připravovat na zimu.

Údržbu a správné uskladnění po sezóně si zaslouží mimo jiné zahradní nábytek. Pokud již po letech dosloužil, je právě nyní nejlepší čas pořídit nový, protože jej můžete v rámci různých posezónních výprodejových akcí zakoupit s výraznými slevami.

Při výběru nového zahradního nábytku nezapomeňte zohlednit některé důležité faktory vyplývající ze způsobu, jak chcete nábytek používat i kde bude umístěn.  



Plastový nábytek bývá levný a lehký. Snadno se proto přenáší, tato výhoda se ale obrátí proti vám, když přijde silný vítr, který plastový stůl, židle nebo lehátko rozhází po celé zahradě.

Kovový nábytek bývá odolný, moderní materiály jsou zpravidla opatřené kvalitním povrchem, který brání korozi. Na zahradě vydrží s minimální údržbou celou řadu let. Kovový zahradní nábytek ovšem zpravidla není vhodný pro umístění v trávníku, do něhož se mohou tenké nohy nábytku snadno bořit. Obdobně mohou tenké kovové nohy poškodit dřevěné terasy.

Dřevěný nábytek vyžaduje častější údržbu, zejména pravidelnou úpravu povrchu. Přesto je výhodou dřevěného nábytku zpravidla relativně jednoduchá oprava, kdy nezřídka stačí dotáhnout šroubované spoje, snadno se opravují i spoje lepené. Hitem posledních několika let je nábytek z exotických dřev, která dobře odolávají vlhkosti a nejsou napadána naším dřevokazným hmyzem. I tyto dřeva je však nutné udržovat v dobré kondici vhodným nátěrem, zpravidla teakovým nebo lněným olejem. Nátěr by se měl provádět ideálně 2x ročně, na jaře a na podzim. Odměnou bude dlouholetá životnost.
Silnější nohy dřevěného nábytku poskytují možnost nábytek krátkodobě umístit i přímo na trávníku, protože se tolik neboří do hlíny. Pokud si ovšem v létě na sluníčko do trávy vyndáte dřevěné křeslo nebo lehátko, vždy jej večer raději přemístěte na pevný a suchý povrch. Vlhkost vzlínající ze země do nohou nábytku by vedla k výraznému snížení životnosti.

Na konci sezóny je nutné zahradní nábytek správně „zazimovat“, aby vlhkost a mráz nenapáchaly zbytečné škody. Ideální je samozřejmě nábytek uskladnit v nějaké suché místnosti, jako je kůlna, suchý sklep, garáž nebo půda. Ne vždy ale máte možnost zejména některý rozměrný nábytek (například mohutné dřevěné houpací lavice apod.) umístit do suchého prostoru pod střechou.  V takovém případě z nábytku ukliďte veškeré textilní doplňky, jako jsou matrace podsedáků a opěradel či stínící plachty na stříškách houpacích lavic.

Zajistěte, aby nábytek nestál ve vodě. Myslete na to, že zejména na jaře může být vody z tajícího sněhu v zahradě velké množství. U houpacích lavic a podobného rozměrného nábytku proto můžete nohy vypodložit (například cihlami, betonovými dlaždicemi apod.) tak, aby byly výše nad terénem. Pro zakrytí použijte nepromokavou, avšak prodyšnou plachtu, zpod které bude moci unikat vlhkost. Nezapomeňte, že počasí může být nepředvídatelné, proto plachtu pečlivě upevněte, aby ji neodnesl vítr.

Pokud nic nezanedbáte, ušetříte si na jaře spoustu zbytečných starostí.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.