Hlavní výhody nadzemních bazénů

08. 06. 2021

Hlavní výhody nadzemních bazénů

Toužíte v těchto horkých dnech po vlastním bazénu, ale nechce se vám přitom investovat do složitých terénních úprav a vůbec do celého drahého „kopaného“ bazénu? V takovém případě bude nejlepší volbou nadzemní bazén. Ten má celou řadu výhod.

Tou první je samozřejmě cena. Pořízení nadzemního bazénu vás bude stát jen zlomek toho, co byste museli investovat do zapuštěného bazénu. Nejenže je samotný zapuštěný bazén několikanásobně dražší, často nejsou zmiňovány další náklady spojené s nezbytnými výkopovými a stavebními pracemi, které mohou být dokonce vyšší než samotná pořizovací cena zapuštěného bazénu.

Zapomínat nesmíme ani na čas potřebný k zprovoznění bazénu. Zatímco u zapuštěného bazénu může trvat jeho stavba a zprovoznění i několik týdnů či měsíců, u některých nadzemních bazénů je reálné, že jej ráno koupíte a večer se v něm budete koupat.

Nutné je zmínit i teplotu vody. U nadzemního bazénu se voda ohřeje mnohem rychleji. Je to sice zčásti dáno i tím, že do nadzemního bazénu se vejde zpravidla vody méně, a proto se ohřeje rychleji, ale roli v tom hraje také fakt, že pokud není zapuštěný bazén dobře tepelně izolovaný, nějakou dobu trvá, než se ohřeje i zem okolo zapuštěného bazénu a přestane vodu ochlazovat.

Nadzemní bazény jsou i bezpečnější, zejména pokud máte malé děti. Díky tomu, že je jejich okraj vysoko nad terénem, minimalizuje se tím riziko, že dítě do vody spadne. To však v žádném případě neznamená, že můžete malé dítě nechat u nadzemního bazénu bez dozoru. Dětská vynalézavost nemá hranice.

V neposlední řadě se nesmí opomenout ani provozní náklady. Menší nadzemní bazén nevyžaduje žádné extrémně výkonné filtrace s vysokou spotřebou elektrické energie a zároveň spotřebujete mnohem méně různých prostředků pro udržení křišťálově čisté vody.

Nadzemní bazény mohou mít mnoho typů konstrukcí. Nejběžněji se setkáte se samonosnými PVC bazény s nafukovacím límcem, bazény s tyčovou nosnou konstrukcí, ve které je zavěšena plachta, nebo s bazény s kovovou konstrukcí, kde je okraj vytvořen ze speciálně tvarovaného plechu, ve kterém je napnuta plachta.

TIP: Pokud si chcete prodloužit koupací sezónu, zapojte k bazénu solární panel. Panel se zapojí jednoduše za filtraci. Čistá voda z filtrace se pak ještě před tím, než se vrátí do bazénu, v panelu na slunci ohřeje. 

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.