Chtěli byste vlastní obytňák?

24. 08. 2022

Chtěli byste vlastní obytňák?

V posledních letech obliba obytných vozů a karavanů každoročně stoupá. Bohužel pořízení, byť i zánovního obytného vozu je pro mnohé finančně nedostupné. Alternativou sice může být koupě ojetého karavanu, jenže k tomu potřebujete mít auto vybavené koulí a pokud je hmotnost karavanu vyšší než 750 kg, budete nebude vám pro řízení stačit jen řidičák skupiny B.

Nabízí se proto zakoupení starší dodávky, kterou doma přestavíte na malý obytný vůz. Pokud hmotnost auta nepřesáhne 3,5 t, stačí vám „řidičák béčko“. Zručný kutil zvládne přestavbu doma na zahradě za pár dní a v podstatě vystačí jen se základním nářadím, vrtačkou, okružní pilou a přímočarou pilou.

Návodů, jak na to je spousta jak na YouTube, tak v rámci různých webů nebo diskusních fór. Do běžného užitkového vozu velikosti Ford Transit není problém vměstnat pohodlné dvojlůžko, kuchyňský koutek se dřezem, lednicí a vařičem, jídelní kout a sprchový kout s WC. Důležité ovšem je, nechat zapsat do techničáku i změnu z dodávky na obytný vůz. V opačném případě hrozí pokuta, na technické kontrole vás vyženou, protože s dodávkou musíte přijet s prázdným nákladovým prostorem. Při nehodě také hrozí, že pojišťovna nebude plnit, protože je v autě nelegální vestavba. Návod, jak takovou změnu v techničáku provést, najdete například na webu VANLIFE CZ SK

Pro kempování je ale důležité i další příslušenství, jakým je třeba kempingový stůl a židle.  Takový nábytek by měl být dostatečně bytelný a zároveň skladný, aby se dobře vešel do auta. Plátěným křeslům a umakartovému stolku dnes naštěstí odzvonilo a nabízí se například nábytek typu HECHT FOLDIS, jehož židle jsou po rozložení stejně pohodlné, stabilní a pevné, jako běžná židle doma.  Stůl dlouhý 180 cm a široký 74 cm umožní pořádat v kempu malou hostinu. Přitom po složení z něho vznikne kufr 95 x 74 x 8 cm, který se vejde i do kufru běžného osobního auta.

Oproti stanu nebo karavanu má obytňák jednu nevýhodu. Když chcete z kempu vyrazit na výlet nebo nákup, musíte vždy vše sbalit, abyste mohli s autem odjet.  Ovšem i to má své řešení. Není problém s sebou vozit například elektrokola, nebo elektrický skútr.

Elektrokola můžete vozit na nosiči zavěšeném na autě, ovšem má to své riziko. Cokoli je viditelně venku na autě může lákat zloděje. Běžné elektrokolo by v autě zabíralo moc místa, ale například skládací elektrokolo HECHT COMPOS není problém na noc zavřít do auta a stále zbude spousta prostoru pro pohodlné nocování.

https://cz.hecht.cz/elektrokola/

Možná vás napadá otázka, jak to bylo myšleno s elektrickým skútrem? HECHT TERRIS, ačkoli vypadá jako větší koloběžka, je vlastně plnohodnotný skútr s homologací pro provoz na sinici. R jeho řízení vám stačí řidičák AM, nebo B. Na jedno nabití ujede až 50 km, tudíž umožní výlety do blízkého okolí, nebo cestu na nákup. 3 kW elektromotor pocítíte okamžitě, jakmile vezmete za plyn a robustní konstrukce snese i výlety do lehčího terénu. Řídítka je možné jednoduše sklopit, takže se do obytňáku vejde s přehledem.

 

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…