10 tipů jak neupozornit zloděje na vaši nepřítomnost: Výhody automatické zahradní techniky

30. 05. 2023

10 tipů jak neupozornit zloděje na vaši nepřítomnost: Výhody automatické zahradní techniky

Když se vydáváte na dovolenou, je důležité minimalizovat jakékoli náznaky, které by mohly upozornit zloděje na to, že váš dům je prázdný. Zajištění bezpečnosti domu během nepřítomnosti je klíčové pro ochranu vašeho majetku. Jednou z účinných metod je mimo jiné i využití automatické zahradní techniky, která nejenže pomůže udržet váš dům udržet ve vzhledu, jako kdyby byl stále někdo přítomen, ale také přináší další výhody. V tomto článku se podíváme na různé opatření, která můžete přijmout.

  1. Pokud máte dobrý vztah se svými sousedy, můžete je požádat, aby pravidelně kontrolovali váš dům, vybírali poštu. Poštovní schránka plná letáků a dopisů je pro zloděje jasným znamením, že se v domě delší dobu nikdo nezdržuje. Požádejte sousedy například také, aby v domě větrali apod.
  2. Jestliže vlastníte automobil a obvykle ho parkujete před domem, nechte ho tam i během dovolené. Prázdné parkovací místo může naznačovat nepřítomnost obyvatel.
  3. Používejte časovače na osvětlení. Nastavení časovačů na světla v domě může vytvářet dojem, že je někdo doma. Nastavte je tak, aby se zapínala a vypínala ve večerních hodinách, jako byste byli normálně přítomní. Na trhu jsou dnes dostupné i simulátory spuštěné televize, které nepravidelným poblikáváním barevných LED diod po setmění v okně působí stejně, jako kdyby někdo sledoval v pokoji televizi.
  4. Robotická sekačka je výborným pomocníkem při udržování zahrady v pořádku i během vaší nepřítomnosti. Nastavením sekačky na pravidelné sečení trávníku budete mít stále krásně upravený trávník, což vytváří dojem obývaného domu. Zlodějům se bude zdát, že někdo pečuje o zahradu, a to může odradit jejich nežádoucí zájem.
  5. Dalším skvělým prvkem automatické zahradní techniky je automatická závlaha. Tento systém zajistí, že vaše rostliny a zahrada budou pravidelně zalévány i během vaší nepřítomnosti. Zdravé a dobře udržované rostliny dávají dojem péče a pozornosti, což může naznačovat, že je někdo v domě přítomen.
  6. Pokud nechcete investovat do automatické zahradní techniky, požádejte někoho, aby se postaral o základní údržbu zahrady během vaší nepřítomnosti. Pravidelné sečení trávníku a zalévání rostlin je také pro zloděje znamením, že dům není opuštěný.
  7. Omezte veřejnou prezentaci vaší dovolené na sociálních sítích. Mějte na paměti, že veřejná prezentace vaší dovolené na sociálních médiích nebo veřejných diskusích může upoutat pozornost osob, které by neměly vědět, že váš dům je prázdný. O dojmy z dovolené se raději podělte až po vašem návratu.
  8. Samostatnou kapitolou jsou bezpečnostní kamery. Ty mohou mít jak odstrašující účinek na zloděje, tak i potenciál vyvolat dojem, že v domě se nachází cenné předměty. Jsou-li umístěné viditelně, mely by bát směrovány tak, aby každá kamera byla z zorném úhlu jiné kamery a zloděj tak nemohl žádnou nepozorovaně vyřadit z provozu. Nefunkční repliky kamer, které jsou dnes dostupné na trhu mohou zloději poznat. Není problém se na internetu seznámit s tím jak vypadají a odhalit, že se jedná o atrapy.
  9. Nejdůležitější je samozřejmě kvalitní zabezpečení domu pomocí bezpečnostního kování a dobře uzavřených oken. Otevřená ventilačka u běžného plastového okna se rovná pozvánce do domu. Je velice snadné ji vysadit.
  10. Máte-li psa, který běžně žije venku na zahradě a máte někoho, kdo se o něj denně postará, dobře rozvažte, zda jej můlžete ponechat doma. Pes možná nebude stresován dočasným stěhováním do cizího prostředí a dům ohlídá. Pejsek však nesmí nijak strádat. Je bezpodmínečně nutné, aby si na vašeho pejska dočasný pečovatel udělal denně dostatek času, nestačí pouze pejska nakrmit. Pejsek také musí být na osobu dobře zvyklý, musí ji respektovat a poslouchat. Zkrátka musí to být nejlépe někdo, kdo vás pravidelně a často navštěvuje, koho pes dobře zná a považuje jej za člena rodiny. Zároveň také pes musí dobře snášet vaši nepřítomnost. Někteří psi mohou být stresovaní, když jsou odděleni od svých majitelů, a mohou vykazovat chování, které není běžné, mohou vytím a štěkáním obtěžovat okolí, mohou se snažit utéct a vydat ve vás hledat. Proto je nutné vzít v úvahu individualitu vašeho psa a jeho potřeby. Je na každém chovateli, aby velice dobře zvážil, zda jeho pes bude dočasnou samotu dobře snášet. Pokud si opravdu nejste jistí a nechcete pejska stresovat, raději jej po dobu vaší dovolené umístěte ke známým, nebo například do psího hotelu, kde o něho bude dobře postaráno.

 

Tyto opatření vám pomohou minimalizovat podezření zlodějů, že váš dům je prázdný. Vždy je dobré mít vytvořenou síť příbuzných, dobrých sousedů a přátel, kteří mohou pomoci při péči o váš majetek během vaší nepřítomnosti.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.