Vodní prvek v zahradě je důležitý

04. 05. 2022

Vodní prvek v zahradě je důležitý

Voda patří k životu a neměla by proto chybět v žádné zahradě. Nejedná se totiž jen o estetický prvek, poslouží jako pítko pro ptáky a hmyz, které chcete do zahrady nalákat. Zahradu oživí, v horkých letních dnech vytvoří příjemné mikroklima.  Může být i domovem pro mnoho živočichů a rostlin.

Pokud se nechcete pouštět do složitého budování, můžete v zahradě rozmístit různé nádoby s vodou a malé fontánky. Fantazii se meze nekladou, je však důležité dbát na to, aby se nestaly pastí pro ptáky, hmyz a další drobné živočichy. Okraj by proto měl být přiměřený tomu, aby umožnil malým tvorečkům bezpečně vylézt, hmyzu pomůžete tím, když do nádoby vložíte kámen, na který bude moci usednout, aby se napil. Malé vodní prvky rozmístěte nejen podle terasy a dalších míst, kde trávíte volný čas, ale i do míst, kde nebudete drobnou havěť svou přítomností rušit. Počítejte zároveň s tím, že v malých nádobách se bude voda rychle odpařovat, proto ji budete muset pravidelně doplňovat.

Pokud máte v zahradě dostatek místa, vybudujte jezírko. Tou nejjednodušší možností je prosté zakopání hotového prefabrikovaného jezírka, u nich jste však odkázáni na mezenou nabídkou velikostí a tvarů.  Oblíbené jsou proto dnes zejména foliová jezírka, která můžete realizovat podle vlastních představ a jelikož je možné fólie lepit a svařovat prakticky do neomezených rozměrů, limitují vás pouze rozměry pozemku. Při tvorbě fóliového jezírka je však nutné dbát na to, aby jáma neobsahovala žádné ostré předměty. Nejlepší je jámu srovnat vrstvou jemného písku, vyložit geotextilií a teprve potom pokládat plachtu. Důležité zároveň je, aby do jámy nepronikala spodní voda, která by fólii zvedala. Z těchto důvodů bylo nutné na některých vlhkých pozemcích pod jezírkem vytvořit drenáž navazující na šachtu s čerpadlem, aby bylo možné vodu odčerpávat.

Důležité je rovněž vybrat pro jezírko správné místo. Určitě by mělo být umístěné tam, kde se z něho budeme moci při relaxaci kochat pohledem. Nevhodné je umístění pod stromy, protože padající listí znamená mnohem náročnější údržbu. Bude li celý den na slunci, v létě v něm bude rychle stoupat teplota vody, což podpoří růst řas. Ideální proto je takové místo, kde bude zajištěna rovnováha mezi stínem a přímým sluncem. I tak se ovšem nevyhnete nutnosti filtrování, zejména pokud v jezírku chcete chovat ryby. Čerpadlo navíc nemusí zajišťovat pouze průchod vody filtrací, jestliže přefiltrovanou vodu budete vracet do jezírka menším vodopádem, získáte tak nejen krásný estetický prvek, padající a bublající voda tím bude zároveň okysličována.

Při budování jezírka ale rovněž nezapomeňte na to, že do něho budete chtít vysadit i vodní rostliny. Každá rostlina má přitom své specifické požadavky na hloubku vody. Jámu proto rozdělte do několika zón s různou hloubkou. Do těch mělčích později vysadíte například kosatce, do těch nejhlubších třeba lekníny.  Nezapomeňte do jezírka doplnit kámen. Ten vám pomůže zakrýt okraje nebo dno a ve vodě působí přirozeně.

Ve větších zahradách můžete jezírko rozšířit o potůček, který bude napájen čerpadlem z filtrace. Stačí vyhloubit koryto sotva 30 cm hluboké, izolovat fólií a vysypat štěrkem. Do štěrku pak dejte větší kameny, které budou tvořit překážky a kaskády, přes které bude voda probublávat.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…