Voda z vrtu v bazénu hnědne? Víme jak na to!

04. 07. 2023

Voda z vrtu v bazénu hnědne? Víme jak na to!

Napouštění bazénu vodou ze studny nebo vrtu s sebou může přinášet mnohá úskalí. Opomeneme-li, že v suchých obdobích bývá často vydáván zákaz čerpání podzemní vody k takovýmto účelům a člověk se může dostat do křížku s úřady, kvalita podzemní vody nemusí být vždy pro bazén zcela vhodná.

Problémy zpravidla působí minerály, které jsou v podzemní vodě rozpuštěné. Nejčastěji se jedná o vápník, železo nebo mangan. Tyto prvky pak způsobí, že voda na vzduchu mění svou barvu a začne se zakalovat. Přidání běžné bazénové chemie pro úpravu vody zpravidla celý problém ještě zhorší. Voda zhnědne a jemné částice není možné běžnou pískovou filtrací odstranit.

Dalším problémem je, že tyto minerály mohou začít vytvářet usazeniny na stěnách bazénu a ve filtračním zařízení. To pak může znamenat nutnost bazén vypustit a vyčistit, ovšem usazeniny v čerpadle a potrubí filtrace mohou někdy znamenat nutnost jejich výměny.

V neposlední řadě je pravděpodobné, že pro úpravu podzemní vody budete potřebovat i větší množství chemických prostředků, abyste udrželi správnou rovnováhu pH včetně dalších chemických hodnot vody. To vše se může v konečném důsledku i řádně prodražit.

Nemáte-li možnost bazén napustit vodou z vodovodu, vždy se vyplatí nechat si zavést pitnou vodu cisternou. Ovšem i v tomto případě buďte obezřetní a vodu si nechte zavézt jen od ověřeného dodavatele, aby se vám nestalo, že vám sice známého známý přiveze vodu levně, a později zjistíte, že vám přivezl vodu z nedalekého rybníka.

Nicméně se v průběhu sezóny pravděpodobně stane, že vodu budete muset dopouštět. Část vody bude vysychat, poměrně hodně vody často dokáží vycákat děti a nemálo vody se spotřebuje při zpětném proplachování pískové filtrace. V takových případech asi cisternu s vodou objednávat nebudete a nezbude vám nic jiného než dopouštět vodu, kterou máte dostupnou. Co však dělat, aby se voda nezakalila?

Použijte Calzestab Eisenex!

Název tohoto přípravku vám možná zní jako zaklínadlo. Pravdou je, že to vlastně takové malé kouzlo je. Pokud jej přidáte v přiměřeném množství, zabrání tomu, aby se kovové a vápenité prvky ve vodě začaly srážet a usazovat. Zároveň snižuje tvrdost vody. Ochrání filtrační zařízení a cirkulační okruh před zanesením vodním kamenem.

Tím, že na sebe váže uvedené prvky, které by mohly ovlivnit pH vody, Calzestab Eisenex snižuje výrazně i spotřebu dalších chemických prostředků k úpravě vody.

Především vám však Calzestab Eisenex může ušetřit spoustu starostí.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.