Solární ohřev vody v bazénu: Neudělejte chybu při zapojení

17. 07. 2023

Solární ohřev vody v bazénu: Neudělejte chybu při zapojení

Solární tepelné panely v našich klimatických podmínkách mohou prodloužit koupací sezónu v bazénu o několik týdnů. Energie ze slunce je zadarmo, a protože se běžně zapojují do filtračního okruhu, voda v bazénu může být teplá od jara do podzimu, aniž by stouply náklady na provoz bazénu. Ovšem aby se panely využívaly efektivně, musí být zapojené správným způsobem. Jinak by totiž mohla nastat i situace, že panely budou vodu ochlazovat.

Poměrně často se můžeme setkat s tím, že si majitel bazénu pořídí jeden nebo více panelů, zapojí je na výstup filtrace a výstup z panelů připojí k bazénu. Je to jednoduché řešení, které bude do jisté míry fungovat. Přefiltrovaná voda se v panelech ohřeje a poteče do bazénu. Ovšem pouze za předpokladu, že svítí slunce. V deštivých dnech, kdy může teplota klesat i pod 20 °C budou panely naopak vodu chladit. Když se následující den na oblohu vyhoupne slunce a teploměr vystřelí vzhůru, s údivem zjistíte, že voda v bazénu má sotva 20 °C, což rozhodně není teplota pro příjemné koupání.

Je zde sice možnost v chladnějších dnech nezapínat filtraci, aby voda necirkulovala přes panely, kterém fungují jako chladič, ale pak se ve vodě mohou hromadit tlející nečistoty, které způsobí zakalení a podpoří tvorbu řas. Co s tím tedy dělat?

Řešení je velice jednoduché. Zapojte do okruhu dvoucestný ventil, kterým můžete přesměrovat vodu mimo panely. Pomocí hadice nebo potrubí vytvoříte druhý okruh a podle toho, do jaké polohy přepnete ventil poteče voda buď přes panely, nebo okruhem kolem.

 

Výhody tohoto řešení jsou hned dvě. V chladných dnech nebudou panely vodu ochlazovat. Jestli však nastane situace, kdy je dlouhodobě tropické počasí, panely mohou vodu v bazénu přehřát. Koupání v příliš teplé vodě už nepřináší osvěžení, a navíc v přehřáté vodě se snadněji množí řasy a udržení její kvality vyžaduje více chemie a úsilí.

Díky takové maličkosti, jakou je dvojcestný ventil budete mít vyšší kontrolu nad teplotou vody i nad její kvalitou.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.