Šetřete vodu i čas!

10. 06. 2020

Šetřete vodu i čas!

Pravidelné zalévání záhonů je v horkých letních dnech nezbytností. Pokud máte na zahradě větší množství květinových záhonů, okrasné keře a nějaký záhon se zeleninou, můžete zaléváním strávit i několik hodin týdně. Pro někoho to může být po pracovním dni příjemná relaxace, ale přiznejme si, ne vždy se nám do toho nutně musí chtít. Mnozí proto sáhnou po různých rozstřikovačích, které zalévání obstarají za ně. Zahradu sice zalijí, má to ovšem háček.

Zvláště v horkých dnech se při zalévání kropením nemalá část vody odpaří ještě dříve, než vůbec dopadne na zem. Pokud navíc používáte samočinný rozstřikovač, další velká část vody dopadne i na místa, která zalévat nechcete. Spoustu vody může odnést i vítr a v dnešní době si takové plýtvání nikdo nemůže dovolit.

Zapomenout nesmíme ani na to, že po horkém letním dni pokropení rozehřátých listů ledovou vodou může rostlinám způsobit velký šok. Citlivější rostliny, jako je například jahodník, tak můžete doslova spálit, méně citlivé rostliny budou třeba jen hůře prospívat, méně plodit, květiny přestanou kvést.

 

Řešení je přitom snadné!

Možná jste už slyšeli něco o prokapávacích a prosakovacích hadicích. Jejich ohromnou výhodou je, že dodávají vláhu jen tam, kde je potřeba.

Prokapávací tryskaProkapávací hadici můžete natáhnout podél keřů a květin, díky širokému výběru příslušenství lze vytvářet i složitě větvení, aby hadice dosáhla ke všem rostlinám. V místech, kde je třeba závlaha, pak hadici jednoduše propíchnete, případně přestřihnete a osadíte odkapávačem (záleží na daném typu odkapávače). Hadici je možné na zemi zajistit kolíky, můžete ji skrýt například pod mulčovací kůru apod. Pokud použijete regulovatelné odkapávače, můžete dokonce nastavit kolik vody která z rostlin dostane. Při správně nastavených odkapávačích můžete zavlažovat několik hodin denně. Rostlina dostává vodu průběžně, půda zůstává v okolí rostliny vlhká a rostlina dobře prospívá. Odběr vody je při tom minimální, protože voda je dodávána po kapkách, a tak podle nastavení odkapávačů i za několik hodin systém může spotřebovat jen pár desítek litrů vody. Voda se pomalu vsakuje do země, neodtéká pryč, jako když rychle zalijete rostlinu hadicí.

Prosakovací hadice je vhodná především do záhonů, kde pěstujete rostliny v řádcích. Hadice je vytvořena z odolného porézního materiálu, voda proto prosakuje celým povrchem hadice. Můžete ji položit podél řádků a podle potřeby ji přemísťovat, není problém, ani pokud ji zahrnete těsně pod povrch. Spotřeba vody je dána tlakem vody v systému. Čím vyšší tlak vody, tím více jí proteče porézním povrchem hadice ven. Prosakovací hadici můžete průběžně přemísťovat mezi řádky a zavlažit i opravdu velký záhon.

Prosakovací hadice

Výhody prokapávacích i prosakovacích systémů jsou více než zřejmé. Voda je dodávána pomalu přímo u rostliny, proto se stačí vsakovat ke kořenům a neodtéká pryč jako při běžném zalévání. Rostliny mohou být zavlažovány i v průběhu horkého letního dne a neutrpí takový šok, jako když jejich listy pokropíte ledovou vodou. Prokapávací a prosakovací systémy je možné kombinovat s řídicími programovatelnými jednotkami, které budou automaticky spouštět vodu v nastavených časech.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.