Proč je v bazénu voda bíle zakalená?

02. 06. 2022

Proč je v bazénu voda bíle zakalená?

Možná se vám to stalo také. Filtrace běží, pravidelně doplňujete tablety s chlórem a jednoho dne zjistíte, že voda získává bělavý, až mléčný nádech. Co je příčinou?

Bíle zakalenou vodu rozhodně neberte na lehkou váhu, mohla by vám způsobit i zdravotní potíže. Nejčastější příčinou bývá špatná hodnota pH vody.  Pokud není pH v rozmezí 7 až 7,4, má to velký vliv na účinnost desinfekčních prostředků. Například pokud je hodnota pH 7,5, snižuje se účinnost chlorových tablet až o 80%!

Prvním krokem by tedy měla být kontrola pH a její regulace pomocí prostředků pH PLUS nebo pH MÍNUS. Pokud pH část kolísá, může to způsobovat špatná alkalita vody. Ta lze měřit snadno pomocí testeru a měla by být v rozmezí 80 – 120 ppm. V případě nutnosti je možné alkalitu zvýšit prostředkem ALKALITA.

Druhým krokem je provedení dezinfekce. Použít lze chlorové tablety, tablety s aktivním kyslíkem, a pokud je znečistění opravdu silné, můžete provést šokové zachlorování pomocí prostředku OXI CHLOR SHOCK.

Pokud výše uvedený postup nepomůže, problém může způsobovat samotná voda v případě, že je tvrdá. V takovém případě pomocí testeru zjistěte tvrdost vody a upravte ji pomocí stabilizátoru tvrdosti.

Nepomůže-li ani toto, další příčinou může být přítomnost mikročástic, které filtrace nedokáže zachytit. Dezinfekční prostředky dokážou zahubit a rozložit mikroorganismy, jejichž zbytky má zachytit filtrace. Aby byla filtrace účinná, je nutné ji pravidelně čistit. Písek je nutné měnit alespoň 1x za rok nebo dva, u kartušových filtrací minimálně 1x za rok. Ani pak ale nemusí být filtrace schopna některé mikročástice zachytit. Pak je nutné použít VLOČKOVAČ. Ten mikročástečky vysráží do větších vloček, které už bude filtrace schopna zachytit. Při použití VLOČKOVAČE ale buďte obezřetní s jeho množstvím.  Pokud dávkování přeženete, může se stát, že vločkovač začne vločkovat sám sebe a voda se bíle zakalí ještě více. V takovém případě paradoxně pomůže znečistit vdu například jemným prachem, na který se vločkovač naváže. Vzniklou usazeninu pak vysajte vysavačem ze dna bazénu.

Prevencí proti opětovnému zakalení je pravidelné testování a úprava pH, používání dezinfekčních prostředků podle doporučení výrobce a samozřejmě funkční a čistá filtrace.

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…