Proč je funkční skimmer důležitý?

22. 06. 2022

Proč je funkční skimmer důležitý?

Skimmerem je odčerpávána voda z bazénu do filtrace.  Jeho funkcí však není pouze umožnit připojení filtrace.

Na trhu se můžeme setkat s různými typy skimmerů. U malých bazénů bývají využívány skimmery plovoucí, nebo závěsné. Jejich nevýhodou je, že zabírají v bazénu místo a skotačící děti je mohou poničit.  U větších bazénů se zpravidla používají skimmery pevné, které jsou namontovány vně bazénu. Díky tomu nijak nepřekáží, ve stěně bazénu je však nutné pro skimmer vytvořit otvor.

Skimmer je konstruován tak, aby zachytával nečistoty plovoucí na hladině. Většinou se jedná o pyl, listí, hmyz a další zpravidla organický materiál, který by se v bazénu rychle rozložil a stal by se živnou půdou pro množení řas a bakterií.

Skimmer HECHT 30003

 

Aby však skimmer spolehlivě fungoval, je třeba zejména dodržet tři zásadní podmínky:

 

1. Správně umístěná a seřízená vratná tryska

Vratnou tryskou se do bazénu vrací voda z filtrace. Tryska by měla být umístěna v takové poloze, aby směrovala proud vody ke skimmeru. Ideálně tedy zpravidla naproti skimmeru cca 10 cm pod hladinou vody.

 

2. Fungující klapka na skimmeru

Klapka na skimmeru je upevněna takovým způsobem, že její horní hrana plave těsně pod hladinou vody. Pokud klesne hladina vody v bazénu, klapka se tomu přizpůsobí. Jestliže je spuštěna filtrace, voda do skimmeru přepadává přes klapku a společně s ní do skimmeru putují i plovoucí nečistoty. Jestliže je filtrace vypnutá, klapka vyplave nad hladinu a nečistoty zachycené ve skimmeru se nemohou vracet zpět do bazénu.
Někdy se stane, že zejména skotačící děti klapku skimmeru ulomí. Jestliže je skimmer dál provozován bez klapky, výrazně se tím sníží jeho účinnost, protože se velká část již zachycených nečistot vrací zpět do bazénu tím, jak při koupání rozvíříte vodu, další část se vrátí v době, kdy je filtrace vypnutá.

 

3. Nepoškozený a průchozí koš ve skimmeru

Skimmer bývá vybaven košem, který slouží jako filtr hrubých nečistot. Zachytávají se v něm především větvičky a listí, které by mohly ucpat filtrační okruh, nebo poškodit čerpadlo. Některé filtrace jsou vybavené filtrem hrubých nečistot přímo před čerpadlem. V takovém případě by se mohl zdát, že koš ve skimmeru není úplně nutný, ovšem koš ve skimmeru může zachytit například i drobné hračky a další předměty, které by mohly uvíznout někde v potrubí před filtrací. Nejednou se stalo, že v potrubí uvízl například ořech, nebo kulička, se kterou si děti v bazénu hrály.  Z koše ve skimmeru takový předmět vyjmete snadno. Rozebírat kvůli tomu připojené hadice a potrubí bude nepoměrně složitější.

Koš je nutné ale pravidelně kontrolovat a čistit. Zejména listí poměrně snadno přilne k jeho stěnám a zcela jej ucpe.

Skimmer bývá často využíván i pro umístění tablet bazénové chemie. Při běžící filtraci to nemusí být problém.  Chlor z tablet je rovnoměrně rozpouštěn do v bazénu vody během filtrování.  Je-li však filtrace delší dobu vypnutá, ve skimmeru se z tablet nahromadí poměrně velké množství agresivního chloru, který nepříznivě působí na materiál skimmeru, hadice, potrubí a vnitřní části čerpadla u filtrace. Výrazně pak snižuje životnost systému. Plánujete-li filtraci z nějakého důvodu na delší dobu odstavit,  bazénovou chemii raději umístněte do plovákových dávkovačů.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.