Připravte jezírko na zimu

10. 10. 2022

Připravte jezírko na zimu

Letošní podzim je nevyzpytatelný. Ochlazení přišlo prakticky ze dne na den, s létem jsme se ani nestačili pořádně rozloučit. Můžeme jen doufat, že nás podobně nezaskočí zima. Ale raději bychom měli být připraveni, podcenit včasné zazimování zahradního jezírka by se nemuselo vyplatit.

Pokud jste tak ještě neučinili, je nejvyšší čas odstranit ze dna nánosy letošního bahna. Průběžně sbírejte i listí, které padá na hladinu. Pokud by se začalo v zimě pod ledem rozkládat, mohlo by uvolněnými plyny a toxiny ublížit přezimujícím rybám.

Dobrým nápadem může být na zimu zakrýt jezírko jemným pletivem, aby do něho nemohlo listí padat.

Dokud je to možné, jezírko doplňujte vodou na nejvyšší možnou hladinu. To je důležité zejména proto, aby nenadálé zamrznutí při nízké hladině nepoškodilo kořeny pobřežních mělce kořenících rostlin.

Odkvetlé a suché květiny ostříhejte. Pokud by napadaly do vody, působily by stejné potíže, jako tlející listí.

Při prvních silnějších mrazících zazimujte filtraci. Vypusťte z ní vodu, důkladně ji celou vyčistěte, zejména pak filtry.

Teplomilné ryby postupně přestěhujte do nádrže do sklepa, ostatní ryby v jezírku přestaňte krmit, jakmile teplota vody klesne pod 8 °C. V té době už potravu nepřijímají, přestěhují se ke dnu, kde přezimují. Krmivem byste jen zbytečně plýtvali a ve vodě by mohlo zahnívat.

Jakmile začne voda zamrzat, je důležité led rozbíjet. Do vody se může dostávat kyslík a zároveň mohou unikat bahenní plyny, které rybám škodí.  Ve slunečných dnech vám může práci usnadnit vhodný plovák černé barvy, který sluneční paprsky rozehřívají, a tak rozpouští led okolo sebe. V ostatních dnech led rozbíjejte opatrně, aby nepotrhal folii. Zároveň se snažte přezimující ryby zbytečně nerušit.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.