Přichází doba bazénová

28. 04. 2022

Přichází doba bazénová

I když nás od té pravé koupací sezóny může dělit ještě několik týdnů, je nejvyšší čas zkontrolovat a připravit bazény pro nadcházející sezónu.

Ať už jste bazén na zimu uklidili, nebo jste jej jen zazimovali upuštěním vody pod úroveň vstupních trysek od filtrace, přípravu na zprovoznění byste měli začít právě kontrolou funkčnosti a těsnosti filtrace a jejího příslušenství. Oprava netěsností a výměna popraskaných hadic by po dopuštění vody do bazénu mohla být problematická. Určitě je více než vhodné pískové filtrace naplnit novým pískem předepsané zrnitosti a kartušové filtrace vybavit novým filtrem.  Pečlivě zkontrolujte i přívodní kabely, zda není někde poškozena izolace. Nezapomínejte, že filtrace je provozována v mokrém prostředí, ve kterém je rizikem i zpuchřelá izolace.

Samotný bazén bychom měli zprovoznit ihned, jakmile teplota vody přesáhne 10 °C, protože při těchto a vyšších teplotách se začínají množit řasy, bakterie a další organismy. Dříve než začnete dopouštět vodu, vyndejte z bazénu listí, větvičky a další nečistoty, které do něho přes zimu napadaly. Následně připojte filtraci a začněte dopouštět bazén. Pokud je bazén vybaven zátkami vpustí a výpusti pro připojení filtrace, můžete bazén napustit celý, zaplavit filtraci a zkontrolovat netěsnosti. V případě nutnosti otvory zazátkujte a netěsnosti opravte.  Často stačí jen spoje dotáhnout, nebo vyměnit těsnění.  Jestliže bazén zátkami vybaven není, nezbývá nic jiného, než těsnost sledovat v průběhu napouštění a v případě, že někde voda prosakuje, napouštění přerušte a proveďte nezbytnou opravu.

Obdobně postupujte i při instalaci foliových bazénů, které jste přes zimu měli uklizené. U nich je zároveň nutné kontrolovat, zda někde nedošlo k poškození fólie. Menší trhliny lze snadno opravit pomocí záplat, existují i opravné sady, které umožní lepit záplatu pod vodou. Velké trhliny se většinou nevyplatí opravovat, dá se předpokládat, že záplata by tlak vody nevydržela a zbytečně byste jen plýtvali vodou. V takovém případě je jistější pořízení nového bazénu.

První spuštění a vyčištění vody

Před spuštěním filtrace ještě jednou zkontrolujte, zda není například zanesený skimmer a zda je vněm umístěna mřížka pro zachycení nečistot. Po spuštění čerpadla opět překontrolujte, zda vše dobře těsní, protože některé netěsnosti se mohou projevit až při zvýšení tlaku vody způsobeným čerpadlem.

Voda v bazénu může být po zimě značně znečištěná. Před uvedením do provozu nejprve vysavačem vysajte všechny nečistoty ze dna. Druhý den po prvním filtrování změřte hodnotu pH a pomocí prostředků pH plus nebo pH mínus ji upravte na hodnotu mezi 6,8 – 7,2. Jestliže jste bazén dopouštěli ze studny, je pravděpodobné, že bude třeba upravit i tvrdost vody.

Pro nastartování bazénu po zimě je vhodné šokové zachorování, například pomocí prostředku oxi chlor shock, kdy dočasně zvýšíte hodnotu chlóru a tím vodu i bazén vydezinfikujete.  Následně již stačí doplňovat podle návodu běžné prostředky.

Pár rad na závěr

Chlorové tablety nikdy nedávejte do skimmeru, případně je tam nenechávejte alespoň v době, kdy je vypnutý oběh vody. Ve skimeru a potrubí by se pak ve zvýšené míře mohl nahromadit chlór, který by snižoval životnost skimeru, potrubí i filtrace.

Při zprovoznění bazénu na začátku sezóny se může stát, že voda bude kalnější a nebude mít tu správnou jiskru. Toto je zcela běžné, chemické prostředky mohou například reagovat s minerály rozpuštěnými ve vodě ze studny apod. V takovém případě se doporučuje prodloužení doby filtračních cyklů a častější proplachování filtrace.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…