Křišťálově čistá voda v bazénu

04. 06. 2020

Křišťálově čistá voda v bazénu

Při současném nedostatku vody je nemyslitelné měnit i v malém bazénu vodu několikrát za sezónu. Nezbývá než udělat vše proto, aby voda vydržela po celou dobu využívání bazénu čistá.

Bazénová chemie sice zajistí, že se ve vodě nebudou množit řasy a bakterie, nečistoty je ovšem nutné odstranit mechanicky. Síťka dobře poslouží pro vybírání hrubších nečistot, bez filtrace se ovšem neobejdeme. Výběr správné filtrace určete podle objemu vody v bazénu, ale i intenzity jeho využívání. Jedním z faktorů pro výběr filtrace může být i umístění bazénu. V místech se zvýšenou prašností (např. nedaleko frekventované silnice) nebo v oblasti s vysokou koncentrací pylu (u lesa, u pole s řepkou.) je třeba výkonnější filtrace. Pokud do systému s filtrací hodláte navíc zapojit i solární ohřev, počítejte s tím, že bude třeba vyšší výkon čerpadla, pro dosažení alespoň minimálního požadovaného průtoku vody filtrací.

 

Malé bazény

Pro malé bazény do 6–8 m3 vody můžete vystačit s kartušovou filtrací. Tyto filtrace jsou levné, snadné na obsluhu. Voda protéká přes papírový filtr, který dobře zachytí i opravdu drobné nečistoty. Filtr stačí několikrát týdně propláchnout proudem vody a doporučuje se jej párkrát za sezónu úplně vyměnit.

 

Střední a velké bazény

U větších bazénů je třeba použít výkonnější pískovou filtraci. Při jejím výběru je hlavním kritériem průtok. Ten je udáván v litrech za hodinu a měl by bát ideálně takový, aby přečerpal celý objem bazénu za 2 až 3 hodiny. Jak již bylo uvedeno, pokud plánujete do systému zařadit navíc i solární kolektory pro ohřev vody, budou požadavky na výkon filtrace (průtok) ještě vyšší. Nesmíte totiž zapomínat na to, že solární kolektory jsou pro vodu proudící potrubím další překážkou, která ji zpomalí, čímž se reálný průtok vody systémem sníží.

 

K čemu slouží skimmer?

Skimmer s tryskouZpůsob připojení filtrace k bazénu má také velký vliv na její účinnost. K tomu slouží zpravidla skimmer a vratná tryska. Ty musí být umístěny vůči sobě v ideální poloze tak, aby systémem cirkulovala veškerá voda v bazénu. Skimmerem je nasávána voda do filtrace. V podstatě se jedná o malou šachtu s plovoucími dvířky. Dvířka kopírují výšku vodní hladiny. Voda s plovoucími nečistotami přepadává přes dvířka do šachty, ze které pak voda putuje do filtrace. Pokud rozčeříte při dovádění v bazénu vodní hladinu, plovoucí dvířka zajistí, že nečistoty nasáté do skimmeru se nebudou vracet do bazénu. 
Přefiltrovaná voda se do bazénu vrací vratnou tryskou. Ta musí být umístěna vůči skimmeru tak, aby proud vody od trysky strhával nečistoty směrem ke skimmeru. To však nemusí vždy nutně znamenat, že tryska musí být umístěna proti skimmeru. Správně umístěná trsyka uvede vodu v bazénu do pohybu takovým způsobem, že všechny nečistoty přivede k okraji skimmeru. Její ideální umístění proto nemusí být vždy jednoduché a bohužel není možnost si vše předem vyzkoušet, protože pro umístění trysky je nutné do bazénu vytvořit nejprve otvor. U nadzemních bazénů HECHT s kovovou konstrukcí za vás problém se správným umístěním vyřešil výrobce. V konstrukci bazénů je udělána příprava pro montáž v ideální vzájemné pozici skimmeru i trysky.

Příprava na skimmer

Příprava pro montáž skimmeru u bazénů HECHT

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.