Kdy zazimovat bazén?

22. 08. 2022

Kdy zazimovat bazén?

Letos budete možná přemýšlet, zda bazén díky cenám energií nezazimovat dříve. Filtrace přeci jen nějakou elektřinu spotřebuje a bazénová chemie také není úplně zadarmo. Jenže když budete se zazimováním spěchat, může se to naopak prodražit.

V zásadě záleží na tom, jaký typ bazénu máte. Problém spočívá v tom, že každý povrch je jinak odolný proti hnilobným procesům, které ve vodě i přes veškerou vaši snahu budou probíhat po celou dobu, kdy jej nepoužíváte. Proto se obecně doporučuje bazén odstavit, jakmile klesne teplota vody pod 10 °C a množení bakterií a řas se tak výrazně zpomalí. Rozhodně by se proto neměl bazén zazimovávat dříve, než teplota vody klesne alespoň pod 15 °C. Zejména u některých foliových a plastových bazénů by mohlo docházet díky rozkladným procesům k výraznému snížení životnosti. Proto se zpravidla vyplatí nechat běžet filtraci a dávkovat chemii i v době, kdy už se v bazénu nekoupete. Na jaře si tím ušetříte spoustu dřiny s čištěním a dezinfekcí nadměrně zaneseného bazénu a zároveň snížíte riziko, že hnilobou narušený materiál někde praskne.

Jakmile se rozhodnete k zazimování, nejprve upusťte hladinu vody pod skimmer. Jestliže nemáte zátky pro vratné trysky, budete muset vodu upustit až pod ně. Zkrátka vodu vypusťte tak nízko, aby nezatékala do systému filtrace. Pokud by v tryskách, skimerru nebo trubkách v zimě zamrzla, mohla by je roztrhnout. Nikdy ale bazén nevypouštějte úplně. Spodní voda by mohla prázdný bazén poničit. Plastové bazény dokáže spodní voda doslova rozlámat, z foliových vytrhá plachty a nejednou se stalo, že bytelný laminátový doslova vyplaval ven z jámy. Zejména příval vody z tajícího sněhu může být nepředvídatelný.  

Pečlivě vypusťte vodu z veškerého potrubí a ventilů, aby v nich nezamrzla. Stejně tak zajistěte, aby voda nemohla zamrznout ve filtraci. Na vratné trysky je nejlepší použít zátky a je-li to možné, od skimmeru odpojte potrubí, aby z něho mohla voda odtékat. Pokud by srážky způsobily, že hladina vody v bazénu stoupne, nedostane se do potrubí a ze skimmeru bude moct odtékat. Nebude tem tedy zamrzat a potrhat je. Jestli takové opatření nelze udělat, budete muset průběžně výšku vody kontrolovat a v případě nutnosti vodu upustit.

p>

V bazénu srovnejte pH vody na 7,2 – 7,4 a vodu se nebojte řádně zachorovat. Následně použijte přípravek pro zazimování bazénů. Nemáte-li bazén zastřešený, zakryjte ho plachtou, aby do něho nemohlo padat listí a jiné nečistoty. 

Při použití plachty u zapuštěných bazénů ale zajistěte, aby do bazénu nemohl nikdo spadnout, zejména pak děti. Pod sněhem může být někdy těžké odhadnout, kde začíná okraj bazénu a plachta je ve vodě jako past, ze které je těžké se vyprostit.

Pokud by přišla extrémně teplá zima, nezapomeňte vodu pravidelně kontrolovat a kdyby se náhodou  voda kazila, zachlorujte ji chlor šokem.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…