Kdy začít chystat bazén na zimu?

20. 09. 2021

Kdy začít chystat bazén na zimu?

S každým novým dnem vystoupá slunce na obloze o něco níž. Jeho paprsky pomalu ztrácejí sílu, což je zřetelné znamení, že letošní bazénová sezóna je definitivně u konce. Nastává tedy čas, kdy je nutné bazény dobře zazimovat, aby přečkaly zimu bez úhony a na jaře jsme měli s jejich spuštěním co nejméně práce.

U bazénů, které jsou osazené skimmerem a tryskou to znamená, že je třeba vodu upustit pod úroveň vstupní trysky, aby se mohla voda vypustit i z trubek a hadic, jinak by je mohl mráz roztrhat.

Pohled do upuštěného bazénu je smutný, a tak mnoho lidí jeho zazimování odstavení odkládá na poslední chvíli. Nezapomínejte ale, že bazénová filtrace zbytečně spotřebovává elektřinu, připočíst musíte i náklady na bazénovou chemii. Pohled do křišťálově čisté vody v bazénu, ve kterém už teplota nedovoluje koupání, se pak stává poměrně nákladným luxusem. Zároveň se však nesmí zapomenout, že většina zazimovacích prostředků je účinná až při teplotách pod 15 °C. Z tohoto důvodu by se naopak zazimování bazénu nemělo zbytečně uspěchat, jinak voda do jara zezelená a bude chvíli trvat, než ji vyčistíte. Sledujte proto pečlivě dlouhodobou předpověď počasí.

Tak jako tak, bazén je nutné zazimovat nejpozději před tím, než udeří první mrazy. U nadzemních bazénů odpojte hadice a veškeré příslušenství. Vstupní trysky uzavřete zátkou a vodu upusťte natolik, aby nestála ve skimmeru. Obdobně i u nekrytých zapuštěných bazénů zajistěte, aby voda nemohla zůstat v přívodních potrubích.

Pokud filtrace zůstává přes zimu v místech, kde mrzne, nezapomeňte vypustit vodu z filtrační nádoby, nesmí v ní zůstat ani mokrý písek. Obdobně nezapomeňte dokonale vypustit vodu i z čerpadla. Vždy je ale jistější raději filtraci na zimu uklidit někam, kde nemůže zamrznout.

Do bazénu dejte zimní distanční plováky, které v zimě z části absorbují rozpínání ledu, a zabrání tím poškození bazénu. Do jisté míry je lze nahradit i PET lahvemi, které z části naplníte pískem tak, aby plavaly ze ¾ ponořené. Pro lepší účinnost je vhodné láhve přivázat do řady na provázek, který uchytíte po protilehlých stranách bazénu. Nejlepšího účinku dosáhnete, když do bazénu umístíte dvě řady křížem přes sebe. Pokud byste lahve naházeli do bazénu jen tak, vítr by je odvál k jedné straně a účinek by byl jen minimální.

Do zbylé vody v bazénu nalijte zazimovací prostředek. Při dávkování dodržujte množství předepsané výrobcem.

Nadzemní bazény je vhodné zakrýt plachtou, aby do nich nepadalo listí a prach. Zapuštěné bazény plachtou ale nikdy nezakrývejte, pokud by plachta zapadala sněhem, z bazénu by se stala život ohrožující past. Propadnout plachtou do bazénu znamená, že tlak vody plachtu okolo vás pevně uzavře a bez cizí pomoci je prakticky nemožné z takového sevření uniknout.

Vodu v bazénu pravidelně kontrolujte po celou zimu. Zazimovací prostředek je při teplotách nad 15 °C méně účinný, pokud je v zimě více teplých dnů, je nutné jeho dávku v bazénu doplňovat.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.