Jak uvést na jaře bazén do provozu

13. 05. 2022

Jak uvést na jaře bazén do provozu

Jakmile se slunce přihlásí o slovo, je čas připravit bazén na nadcházející sezónu. Po zimě může být bazén zanesen listím a dalšími nečistotami, které je nutné odstranit.

Podle stavu znečištění je možné vodu vyčistit, nebo jí raději úplně vyměnit. Kompletní výměna vody se však doporučuje alespoň 1x za 3 roky. Při výměně vody rovnou vyčistěte stěny a dno bazénu základním čističem, ten odstraní veškeré vápenné usazeniny. I tenká vrstva usazenin totiž podporuje vývoj řas.

Rozhodnete li se vodu v bazénu obnovit, pomocí síťky nejprve odstraňte hrubé nečistoty. Toto hrubé vyčištění je nutné provést co nejdůkladněji, protože rozkládající se organické zbytky by po přidání chlorových přípravků na sebe začaly vázat chlór a vytvářel by se dráždivé chloraminy. Usazeniny nad na stěnách podél hladiny vody odstraňte čističem okrajů bazénů.

Na začátku sezóny vyměňte před spuštěním filtrační náplně ve filtracích, u kartušových filtrací vyměňte filtr. Proveďte šokovou dezinfekci vody.

Aby byl chlór účinný, je nejprve nutné srovnat pH vody a hodnotu mezi 7 až 7,4. Pokud je hodnota například pH 7,5, účinnost chlóru je již jen 20%! K měření použijte pH / chlor případně pH / O2 tester. (Správnou hodnotu pH je nutné udržovat po celou dobu provozu bazénu. Měření provádějte alespoň 1x týdně.)

Následně proveďte šokovou dezinfekci rychlorozpustným chlorovým granulátem, nebo kyslíkovým přípravkem. Dávka musí být úměrná znečištění, bude tedy několikanásobně vyšší, než při běžné údržbě v průběhu sezóny.

Je možné, že některé nečity se rozloží na tak drobné částečky, že je nebude filtrace schopna zachytit. V takovém případě použijte vločkovač, který částečky vysráží do vloček, které filtrace zachytí. Pokud však používáte kartušovou filtraci, bude ji nutné během vločkování vypnout, počkat než se vločky usadí na dně a následně je odsát pomocí mechanického vysavače.

V průběhu sezóny již provádějte prevenci výskytu řas pomocí běžných doporučených dávek bazénové chemie. Vyskytnou-li se problémy, postupujte podle následující tabulky:

PROBLÉM

PŘÍČINA

ŘEŠENÍ

Zákal po napuštění bazénu

Špatná kvalita napouštěné vody

Změřit a srovnat hodnotu pH. Po šesti hodinách provést šokovou dezinfekci vody přípravkem OXI CHLÓR ŠOK ORIGINAL*. Voda patrně změní barvu zakalení. Po šesti hodinách přidat tekutý vločkovač. Filtrovat, případně postupovat dle aktuální barvy zákalu dle návodu níže.

 

Zákal po šokovém ošetření vody

Hnědý průzračný

Vysoký obsah železa, případně manganu

Zákal po šokové dezinfekci znamená, že byla dezinfekce provedena správně. Při zapnuté filtraci aplikujte FLOCKFIX VLOČKOVAČ. Průběžně propírejte filtraci. Zbarvení bude postupně ubývat. V případě, že po několikátém proplachu filtrace přestane zákal ubývat, přidejte ještě trochu vločkovače. Po vyčištění vody aplikujte přípravek CALZESTAB EISENBEX pro snížení tvrdosti vody

Hnědý kalný

Vysoký obsah železa, manganu + vodní kámen a organické nečistoty

Hnědočerný

Vysoký obsah hořčíku či manganu

Zelený průzračný

Vysoký obsah mědi

Mléčný

Příliš tvrdá voda nebo vysoké množství organických nečistot

Mléčný zákal po přidání vločkovače

Předávkování vločkovače

Znečistit vodu. Sražený vločkovač se naváže na nové nečistoty a sedne si na dno. Nefiltrovat, po usazení vloček vysát vysavačem.

Stěny bazénu jsou kluzké

Nárůst řas

Změřit a srovnat hodnotu pH. Po šesti hodinách provést šokovou dezinfekci vody přípravkem OXI CHLÓR ŠOK GRANULÁT*. Po šesti hodinách přidat tekutý vločkovač. Filtrovat a propírat filtraci.

Stěny bazénu jsou drsné

Usazování vápníku na stěnách bazénu

Lze optimálně odstranit po vypuštění bazénu. Vyčistíme přípravkem ZÁKLADNÍ ČISTIČ.

Silný chlorový zápach, pálení očí

Velké množství vázaného chloru (chloraminu)

Šokové zachlorování přípravkem OXI CHLOR ŠOK GRANULÁT* nebo CHLOROVÝ GRANULÁT - rychlorozpustný*, nebo CHLOROVÉ TABLETY 20 g - rychlorozpustné*

Vzniká pěna při spouštění protiproudu

Použití pěnového algicidu, nebo jsou v bazénu obsaženy zbytky ZAZIMOVACÍHO ROZTOKU

Zvýšíme podíl čisté vody, používáme prostředek ALGICID SPECIÁL. K čištění či údržbě nepoužívejte čisticí prostředky určené pro domácnost.

Koroze

pH je nízké

Srovnáme pH na hodnotu 7,0 až 7,4 pomocí prostředku PH PLUS

Nejde upravit hodnotu pH

Je nízká alkalita vody

Přidáme přípravek ALKALITA

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…