Jak udržet vodu v bazénu čistou a kvalitní i při deštivém počasí

01. 08. 2023

Jak udržet vodu v bazénu čistou a kvalitní i při deštivém počasí

Pokud máte doma nebo na chalupě bazén, jistě víte, jak je důležité pečovat o kvalitu vody, aby byla průzračná, čistá a bezpečná pro koupání. Voda v bazénu je však ovlivněna různými faktory, jako jsou například teplota, sluneční záření, koupající se osoby, použitá chemie nebo okolní prostředí. Jedním z faktorů, který může mít velký dopad na kvalitu vody v bazénu, je déšť.

Déšť je přirozeným zdrojem vody, který může doplnit hladinu vody v bazénu, pokud se sníží například odpařováním nebo skákáním do bazénu. Déšť ale také přináší do bazénu různé nečistoty, jako jsou prach, písek, listí, hmyz nebo zvířecí trus. Tyto nečistoty mohou způsobit zakalení vody, růst bakterií a řas nebo nepříjemný zápach. Kromě toho déšť může ovlivnit i chemickou rovnováhu vody v bazénu, zejména hodnotu pH.

pH je míra kyselosti nebo zásaditosti vody, která se vyjadřuje na stupnici od 0 do 14. Čím nižší je hodnota pH, tím je voda kyselá. Čím vyšší je hodnota pH, tím je voda zásaditá. Pro optimální kvalitu a bezpečnost vody v bazénu by měla být hodnota pH mezi 7,2 a 7,8. Toto rozmezí je pohodlné pro lidské tělo a zajišťuje účinnost dezinfekčních prostředků.
Déšť ale může snížit hodnotu pH vody v bazénu, protože obsahuje kyseliny ze vzduchu a půdy. Tyto kyseliny reagují s alkalickými látkami ve vodě a snižují jejich koncentraci. Pokud se hodnota pH dostane pod 7,2, mluvíme o kyselé vodě.

Kyselá voda může mít následující negativní účinky:

  • Snížení účinnosti dezinfekce: Kyselá voda snižuje schopnost chloru nebo jiných dezinfekčních prostředků zabíjet bakterie a řasy ve vodě. To znamená, že se může snadno objevit zelený nebo hnědý kal na stěnách a dně bazénu nebo zakalená a páchnoucí voda.
  • Podráždění kůže a očí: Kyselá voda dráždí pokožku a sliznice koupajících se osob. Může způsobit svědění, zarudnutí, pálení nebo suchost. Někteří lidé mohou mít dokonce alergické reakce na kyselou vodu.
  • Poškození materiálů: Kyselá voda může způsobit korozi kovových součástí bazénu, jako jsou trubky, čerpadla, filtry nebo žebříky. Může také způsobit blednutí nebo praskání plastových nebo gumových součástí bazénu. Kyselá voda také může poškodit beton, dlažbu nebo trávník v okolí bazénu.


Jak tedy zabránit tomu, aby déšť snižoval hodnotu pH vody v bazénu? Existuje několik způsobů, jak tomu předcházet nebo řešit tento problém:

  • Zastřešení bazénu: Nejlepším způsobem, jak ochránit vodu v bazénu před deštěm, je použít zastřešení bazénu. Zastřešení bazénu zabrání tomu, aby do vody pronikaly nečistoty a kyseliny z deště. Zastřešení bazénu také snižuje odpařování vody a udržuje stabilní teplotu. Existují různé typy zastřešení bazénu, jako jsou například plachty, fólie, bublinové plachty, pevná nebo otevíratelná zastřešení. Každý typ má své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při výběru.
  • Kontrola a úprava pH: Pokud nemáte možnost použít zastřešení bazénu, je důležité pravidelně kontrolovat a upravovat hodnotu pH vody v bazénu. To znamená, že byste měli měřit pH vody alespoň jednou týdně pomocí speciálních testovacích sad nebo proužků. Pokud je hodnota pH nižší než 7,2, je třeba ji zvýšit pomocí prostředků pro zvýšení pH (pH plus). Tyto prostředky jsou obvykle ve formě granulátu nebo kapaliny, které se rozpustí ve vodě a neutralizují kyseliny. Pokud je hodnota pH vyšší než 7,8, je třeba ji snížit pomocí prostředků pro snížení pH (pH minus). Tyto prostředky jsou obvykle ve formě granulátu nebo kapaliny, které se rozpustí ve vodě a neutralizují alkalické látky.
  • Čištění a filtrace: Dalším způsobem, jak udržet kvalitu vody v bazénu i při deštivém počasí, je pravidelné čištění a filtrace vody. To znamená, že byste měli odstraňovat viditelné nečistoty z hladiny vody pomocí síťky nebo lopatky. Také byste měli vyčistit skimmerový koš a filtrační systém od usazených nečistot. Dále byste měli používat speciální bazénový vysavač nebo kartáč na odstranění nečistot ze stěn a dna bazénu. Filtrační systém by měl být zapnutý dostatečnou dobu (alespoň 8 hodin denně), aby zajistil cirkulaci a čištění vody.


Voda v bazénu je ovlivněna různými faktory, které mohou změnit její kvalitu a bezpečnost. Jedním z těchto faktorů je déšť, který může snižovat hodnotu pH vody.  Kyselá voda může snižovat účinnost dezinfekce, podráždit kůži a oči, poškozovat materiály a zhoršovat estetiku bazénu. Proto je důležité chránit vodu v bazénu před deštěm pomocí zastřešení, pravidelně kontrolovat a upravovat hodnotu pH vody a provádět čištění a filtrace vody. Tím zajistíte, že voda v bazénu bude stále čistá a zdravá i při deštivém počasí. Doufáme, že vám tento článek pomohl pochopit, jak déšť ovlivňuje vodu v bazénu a jak se s tím vyrovnat. Přejeme vám příjemné koupání!

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.