Jak na stavbu nadzemního bazénu

02. 06. 2020

Jak na stavbu nadzemního bazénu

Nadzemní bazény, ať již nafukovací, nebo s pevnou konstrukcí se těší velké oblibě. Díky nízkým pořizovacím nákladům a relativně snadné stavbě se můžete koupat ve vlastním bazénu třeba i v den jeho zakoupení. Co byste ale neměli při stavbě bazénu v žádném případě podcenit?

 

Bazén správně usaďte

V první řadě je nutné bazén umístit jen na dokonale vodorovný povrch. Bez vodováhy to tedy nejde. Rozhodně nespoléhejte na pocit, že vaše zahrada je v dokonalé rovině, vodní hladina v napuštěném bazénu vás rychle přesvědčí o opaku. A tisíce litrů vody i v mírně nakloněném bazénu budou na stěny vyvíjet nerovnoměrný tlak, který vám způsobí spousty problémů.

Pro stavbu kruhového bazénu se proto vybavte rovnou a dostatečně dlouhou latí, vodováhou, a nářadím na odkopání a srovnání základu pod bazén. Do středu základu zatlučte kolík, na který přivážete provázek o poloměru bazénu, se kterým si vyměříte kružnici pro základ. Odkopejte vrchní vrstvu zeminy s trávou. Pomocí latě a vodováhy kontrolujte ve všech směrech, zda je základ vodorovný a postupně jej srovnejte. Pod bazén je vhodné nasypat několikacentimetrovou vrstvu jemného písku, která zabrání, aby se dno bazénu propíchlo například o kámen, který by při sedání zeminy pod hmotností vody v bazénu mohl vystoupit na povrch.

Pod bazén je vhodné položit buď speciální plachtu, nebo geotextilii. Rozhodně nedoporučujeme používat zbytky starých koberců, které pod bazénem rychle zplesniví.

 

Základy máme – a co dál?

Pokud stavíte bazén s nafukovacím lemem, pečlivě rozložte dno na základ a nafoukněte lem bazénu. V případě bazénů s pevnou konstrukcí je nyní čas na stavbu konstrukce, která bude držet plachtu. V tomto případě postupujte podle návodu, který je dodáván s bazénem. Do vybudované konstrukce umístěte bazénovou fólii podle návodu dodávaného s bazénem.

Do bazénu začněte napouštět vodu a postupně rovnejte dno bazénové fólie. V této fázi si budete muset namočit nohy. Jak se bude voda rozlévat po dně, začnou se na fólii vytvářet přehyby, které je nutné natahovat a rovnat. Pokud byste toto zanedbali, u napuštěného bazénu už dno srovnat nepůjde. Při dovádění v bazénu pak může dojít v těchto místech k poškození fólie.

Jakmile máte dno perfektně srovnané, u nafukovacích bazénů už zbývá jen dopustit vodu. V případě bazénů s pevnou konstrukcí je při napouštění třeba pohlídat, aby se fólie dobře napínala i po stěnách konstrukce bazénu. U nových bazénů s pevnou konstrukcí doporučujeme v průběhu napouštění postupně instalovat i vratnou trysku a skimmer.

O tom ale zase někdy příště…

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.