Vybíráte motorovou pilu?

29. 09. 2022

Vybíráte motorovou pilu?

Jedním ze způsobů, jak ušetřit spoustu peněz za topení, je vlastní příprava palivového dřeva. Dnes sice není problém zakoupit nařezané a naštípané dřevo, ovšem jeho cena může být i několikanásobně vyšší proti tomu, kolik zaplatíte za dřevo, které si nachystáte sami. Jenže to bez pořádné pily nezvládnete.

Na současném trhu narazíte na různé typy řetězových pil, které se liší jak typem pohonu, tak výkonem nebo délkou lišty. Jakou pilu ale zvolit, aby vyhovovala vašim potřebám?

V první řadě je důležité dobře rozmyslet, zda budete pilu používat pouze k občasnému řezání, nebo s ní budete pravidelně chystat velký objem palivového dřeva na celou zimu. Dále je nutné zvážit, zda budete pilu používat pouze na zahradě, nebo s ní občas vyrazíte například do lesa na tzv. samovýrobu.

Pokud budete na zahradě řezat jen pár polínek na příležitostné zatopení v krbu, vystačíte i s tou nejslabší elektrickou pilou s příkonem do 2000 W. Pro středně velké množství dřeva zvolte pilu silnější, ideálně například s příkonem 2400 W. Zásadní výhodou elektrických pil je, že jsou relativně tiché a nebudete nadměrných hlukem obtěžovat sousedy. Opomenout se nesmí ani poměrně snadná obsluha a údržba. Nemusíte ji startovat, doplňovat palivo, seřizovat karburátor, měnit filtr, svíčku… Vlastně stačí jen udržovat ostrý řetěz, doplňovat olej pro mazání a udržovat pilu čistou.  Na druhé straně však můžete řezat jen tam, kam dosáhne přívodní kabel a maximální výkon pily je omezen vlastnostmi elektrické sítě.

Pár polínek do krbu snadno nařežete i akumulátorovou pilou. Její údržba i obsluha je srovnatelná s elektrickou pilou, ovšem výkon a dobou použití limituje akumulátor. Ten podle typu pily a kapacity vydrží pilu napájet  pár desítek minut až jednu hodinu. Pak jej musíte nabít nebo vyměnit za nabitý. Řešením je mít alespoň dvojici akumulátorů, kdy můžete jeden používat a druhý současně nabíjet. Pak můžete pilu používat prakticky nepřetržitě. Akumulátorová pila má výhodu, že je tichá, neomezuje vás přívodní kabel, a tak s mí můžete vyrazit i do lesa a nařezat si pár soušek, ty výkonnější zvládnou pokácet i slabší strom. Pokud chcete uspořit peníze za nákup drahých lithiových akumulátorů, určitě se vyplatí pořídit pilu, která je kompatibilní s některým akumulátorem z tzv. accuprogramů. Pak vám totiž stačí jeden nebo dva akumulátory, a těmi můžete kromě pily napájet i sekačku na trávu, vyžínač, křovinořez, plotostřih, vysavač listí, provzdušňovač, kultivátor, sněhovou frézu a spoustu dalších užitečných strojů.

Pokud pravidelně řežete velké množství dřeva například do kotle a vyrážíte do lesa na samovýrobu, budete volit klasickou benzínovou pilu. Výkon motoru je oproti elektrickým pilám naprosto bezkonkurenční. Proto mohou být motorové pily osazené i delšími lištami a řežou o poznání rychleji než ty elektrické.  I s pilou s motorem o objemu 40–50 cm3 můžete v lese pokácet a naporcovat slabší strom. Daní za to je však vyšší hmotnost, vysoká hlučnost a složitější obsluha i údržba. Moderní benzínové pily mohou mít řadu vychytávek. Základem je kvalitní antivibrační systém, který minimalizuje přenos vibrací od motoru do madla. Sytič, případně primer pro nástřik paliva při studených startech je rovněž základem. Stejně tak automatické mazání řetězu.

Pokud budete s motorovou pilou řezat celý den na zahradě, pravděpodobně si znepřátelíte sousedy v širokém okolí. Jekot pily vytočené do maximálních otáček je slyšitelný na kilometry daleko. Bydlíte-li v husté zástavbě domů, někdy stojí za úvahu, zda nemít benzínovou pilu zejména na práci do lesa a v rámci dobrých sousedských vztahů na zahradě raději používat hlavně elektrickou pilu. Práce pravděpodobně půjde o něco pomaleji, elektrické pily však bývají lehčí než ty benzínové, tudíž může být i pomalejší práce méně namáhavá.

Při pořízení pily je důležité myslet i na ochranné prostředky. U té s benzínovým motorem se určitě vyplatí chrániče sluchu (sluchátka) a zapomínat nesmíme ani na ochranu zraku.

Bezpečnost řezání zvyšují i stojany pro řezání dřeva. Tím může být nejen klasická koza, ve které je však nutné často dřevo přidržovat, v poslední době jsou stále oblíbenější samosvorné stojany. V těch špalek nebo trám drží pevně sevřen vlastní váhou, a tak se můžete plně soustředit na řezání.

Autor: PST

Související kategorie:

ŘETĚZOVÉ PILY

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…