Příběh motorové pily

16. 12. 2022

Příběh motorové pily

Jaký je vlastně rozdíl mezi profesionální a hobby pilou? O hobby pilách se často tvrdí, že jsou méně kvalitní, poruchové a jejich životnost díky nekvalitním materiálům použitých pro jejich konstrukci je poměrně omezená. Skutečně je tomu tak? Před pár lety se nám ozval zákazník, který si pořídil motorovou pilu HECHT 954 a vyprávěl nám její příběh:

Řadu let pracuji jako těžař v lese a řetězová pila mě tedy vlastně živí. Proto mám dvě profesionální pily konkurenčních značek. Jednu mám pro práci a druhá je jako záloha, kdyby ta první selhala a musela do servisu. Jenže před nějakou dobou se stalo, že mi v době, kdy byla hlavní pila v servisu selhala i ta záložní a putovala do servisu také. Jistě pochopíte, že těžař bez pily je těžař bez práce a tak jsem okamžitě začal hledat nějakou levnou alternativu. Do oka mi tehdy padla pila HECHT, která stála jen zlomek ceny mých dvou profi pil. Pravda, byla o něco těžší a udávaný výkon byl trochu nižší, než měly mé staré pily, ale říkal jsem si, že na dobu servisu svých starých pil to snad vydržím já i pila HECHT.

Když jsem následující den vyrazil s pilou do lesa, nevyhnul jsem se posměchu a štiplavým poznámkám svých kolegů. Někteří dokonce uzavírali sázky, zda pila vůbec vydrží v těžkém zápřahu celý den. Pravda, „hechtka“ nedokáže zaječet jako „husa“, i když jsem jí na karburátoru trošku poladil výkon s vědomím, že takovou zátěž motor nemůže dlouho vydržet. Když však pila spolehlivě makala prvních pár dnů, a pak další a další týdny, postupně utichly i poznámky a zmizely úšklebky mých kolegů. Na pilu jsem si zvykl a rozhodl se, že jí budu používat, dokud se nezničí. Obě staré pily se dávno vrátily ze servisu, jedna leží doma ve skříni a druhou vozím jako zálohu v autě. U „hechtky“ jsem už několikrát vyměnil opotřebený řetěz a lištu. Také jsem vyměnil prasklý kryt karburátoru, ten jsem však rozbil díky své neopatrnosti. Přiznávám, že jsem původně doufal, že vydrží vysoké pracovní nasazení alespoň několik málo dnů, než se mi vrátí mé staré pily ze servisu. Dnes jí mám už víc než rok a oproti původnímu očekávání stále spolehlivě funguje. Stačí jí jen základní údržba a normální zacházení.

Co k tomu dodat? Pily HECHT jsou zpravidla konstruovány jako hobby, nebo jako tzv. farmářské pily. To samozřejmě neznamená, že by nějak zásadně zaostávaly za profesionálními pilami. Při konstrukci hobby pil je však zohledněna zejména jejich cenová dostupnost pro běžné uživatele. Znamená to pak zejména použití materiálů, které jsou sice stejně odolné jako materiály použité v dražších modelech, ovšem někdy bývají těžší. I nepatrný rozdíl v celkové hmotnosti pily pak pocítíte, pokud ji musíte používat několik hodin denně. Profesionál proto rád ušetří na pile každý gram, doma však nepatrně vyšší hmotnost pily při občasném řezání ani nepostřehnete. U některých hobby pil pak může být dosaženo snížení hmotnosti i tím, že je použit o něco slabší, tedy i menší a lehčí motor. V důsledku toho toho je pak pila zpravidla osazena lištou, jejíž délka je optimalizována k výkonu motoru. Pro profesionála by takováto lišta byla pro rychlé pokácení vzrostlého stromu často nedostačující, v domácích podmínkách však pro běžnou přípravu dřeva na zimu a práce okolo domu svůj účel splní více než dobře. Dlužno také uznat, že hobby pily zpravila mívají i nižší rychlost řetězu a proto řežou nepatrně pomaleji. Ale opravdu potřebujete denně rychle naporcovat desítky kubíků dřeva tak, jako profesionál v lese?

Ono vlastně porovnávat profesionální a hobby pilu je stejné, jako srovnávat luxusní sportovní automobil s běžným rodinným osobním vozem. Tím luxusním budete možná cestovat rychleji a pohodlněji, oběma vozy však dojedete do cíle.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.