Kolik se dá ušetřit při topením dřevem?

08. 09. 2022

Kolik se dá ušetřit při topením dřevem?

Krbová kamna ještě nedávno byla ve většině domů jen stylovým doplňkem, který se využíval pouze výjimečně. V současné energetické krizi je však stále více lidí začíná využívat jako hlavní zdroj tepla. V porovnání cen energie a ostatních paliv totiž dřevo aktuálně vychází jako nejekonomičtější způsob vytápění. Kolik se dá ale aktuálně při topení dřevem ušetřit?

Výpočet může být sice pouze teoretický, protože na rozdíl od zemního plynu nebo elektřiny, kde je topný výkon pevný, u dřeva to tak jednoznačné není. Záleží nejen na druhu dřeva, ale i na jeho vlhkosti, typu kamen a v neposlední řadě i na tom, jak efektivně přikládáte.  Při výpočtu se tedy můžeme pohybovat více či méně pouze v teoretických odhadech.

Pro porovnání však můžeme použít reálně existující dům, ve kterém bylo v minulosti topeno dřevem v krbové vložce s rozvodem teplého vzduchu, tak plynovým kotlem na zemní plyn, který je napojen na radiátory. Jedná se o cca 10 let starý dobře zateplený přízemní dům o obytné ploše 100 m2.

Pokud bylo topeno výhradně dřevem, pohybovala se roční spotřeba dřeva okolo 10–12 m3. V sezónách, kdy bylo topeno více méně výhradně plynem (krb se využíval jen zcela výjimečně) byla roční spotřeba plynu okolo 1 300-1 500 m3.

Aktuální ceny tvrdého palivového dřeva se podle oblastí v ČR v současnosti pohybují někde mezi 1 700-2 200 Kč. Je to poměrně hodně, ale nesmíme zapomínat, že existují i možnosti tzv. samovýroby, kdy po dohodě a uzavření smlouvy se správou lesa můžete získat vlastní těžbou a zpracováním kubík dřeva již od 100 Kč. Sice to bude pravděpodobně dřevo měkké, smrkové, tudíž jej díky nižší výhřevnosti spálíte více, ale stále vyjde jen na zlomek ceny dřeva, které zakoupíte již zpracované.

Nicméně předpokládejme, že v uvedeném vzorovém domě budeme topit kvalitním tvrdým palivovým dřevem za cenu 2 000 Kč/m3. Pak letošní topná sezóna může stát až 24 000 Kč (ceny dřeva se však stále mění). Pokud by se topilo dřevem měkkým, jehož cena se aktuálně pohybuje okolo 1 500 Kč/ m3, náklady na topení by byly cca 18 000 Kč.

A jak to bude při topení plynem? Akruální ceny platné k 1. 9. 2022 se u různých distributorů pohybují od cca 3 200 do 4 800 Kč za odebranou MWh. Za při spotřebě 1 500 m3 plynu ročně může stát vytápění vzorového domu i více než 80 000 Kč. (Ještě vloni by to bylo necelých 26 000 Kč)

Na vzorovém domě je tedy vidět, že se dá ušetřit i více než 75 % nákladů za topení, a to i v případě, že zakoupíte dřevo zpracované.  Ještě více samozřejmě ušetříte, když přiložíte ruku k dílu a dřevo si zpracujete sami.

Uvedené hodnoty pro vzorový dům samozřejmě nelze aplikovat všeobecně na kterýkoli jiný dům.  Každý dům má jinou energetickou náročnost, záleží i na typu kamen, způsobu vytápění kotlem (radiátory, podlahové topení…).

Bohužel nemáme porovnání při vytápění elektřinou, ovšem s ohledem na stále rostoucí cenu bude rozdíl také poměrně vysoký.

Zvažujete-li stále, zda se vyplatí instalovat do domu krbová kamna, myslím, že odpověď jste již nalezli. Investice se více než vyplatí a její návratnost je otázka několika týdnů topné sezóny.

Autor: PST

Související kategorie:

KRBOVÁ KAMNA HECHT

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…