Kolik můžete ušetřit topením v kamnech?

25. 10. 2023

Kolik můžete ušetřit topením v kamnech?

Napadlo vás někdy kolik energie se skrývá v obyčejném palivovém dřevě? Kolik tepla může dřevo uvolnit? A kolik můžete ušetřit, když budete topit dřevem oproti elektrickému kotli nebo přímotopu?

Jak je z úvodu patrné, dnes si trochu procvičíme matematiku. Možná budete překvapeni, že různé druhy dřeva mají přibližně stejnou výhřevnost. Ovšem různé dřevo se liší svou tvrdostí, které ovlivňuje jeho hmotnost. Čím tvrdší dřevo, tím je těžší. Kubický metr měkkého dřeva proto může vážit přibližně 500 kg, přičemž stejný objem tvrdého dřeva může být až o 300 kg těžší.

Výhřevnost dřeva je pak podstatně ovlivněna tím, jak dobře je vyschlé. Ideálně by mělo obsahovat maximálně 20% vody.  1kg dřeva pak dokáže při spalování uvolnit i více než 4 kWh energie!

Pak si můžeme snadno spočítat, že 800 x 4 = 3200

(kubík tvrdého dřeva uvolní až 3200 kWh)

Ovšem takto jednoduché to není. Pokud si objednáte 1 m3 rovnaného dřeva, je nutné počítat s tím, že i v rovnaném dřevě jsou vzduchové mezery a reálné množství dřeva je tedy nižší. Reálně tedy dostanete cca 70% dřeva, tedy cca 560 kg tvrdého dřeva, z něhož získáte celkem cca 2420 kWh.

Následně je nutné počítat s účinností kamen. I když nějaké teplo odejde komínem, účinnost kvalitních moderních kamen bývá cca 80 %. Díky tomu získáte ze dřeva cca 1790 kWh.

K 25.10.2023 při tom byla průměrná cena rovnaného kubíku tvrdého dřeva cca 5000 Kč.

Z uvedeného tedy vyplývá, že topením v kamnech získáte za 5000 Kč přibližně 1790 kWh energie.

Pro srovnání si spočítáme, kolik by stálo stejné množství tepla při topení elektrickým kotlem nebo přímotopem. Účinnost těchto topných systémů je cca 100 %. To znamená, že získáme stejné množství energie, kolik jsme do topného systému dodali. Počítání je proto velice jednoduché. I když ceny elektřiny v současnosti hodně kolísají, pohybují se někde okolo 5 Kč za 1 kWh. Z toho snadno vypočítáme:

1790 x 5 = 8960 Kč

Při topení dřevem tak lze ušetřit více než 40 % nákladů.

Kolik lze ušetřit ročně?

Každý dům je samozřejmě jinak energeticky náročný, záleží na kvalitě i typu zateplení, i na oblasti kde dům stojí. Udává se však, že vytápění průměrného domu je třeba 110 kWh energie ročně na každý 1 m2.  Z toho si můžeme vypočítat příklad pro průměrný přízemní dům o rozloze 100 m2. Vytápění takového domu elektřinou by pak ročně vyšlo na cca 55 000 Kč. Při vytápění stejného domu dřevem je za rok možné ušetřit až 25 000 Kč.

Samozřejmě příklad je založen na průměrných cenách. Dokonce pokud byste si dřevo sami nařezali a naštípali, bude úspora výrazně vyšší. Tak jako tak, topení dřevem se určitě vyplatí.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.