Jaký olej použít pro mazání řetězové pily?

20. 05. 2022

Jaký olej použít pro mazání řetězové pily?

Řetězová pila je skvělý pomocník a dnes ji najdeme prakticky u každého, kdo doma topí dřevem. Aby však dobře řezala, nestačí jen správně nabroušený řetěz, důležité je i správné mazání lišty, aby po ní řetěz dobře klouzal. V opačném případě by docházelo k vysokému tření, lišta i řetěz by se přehřívaly a rychle by se opotřebily. Jaký olej je ale nejvhodnější?

Z pohledu ekologie je často doporučován biologicky odbouratelný olej pro ztrátové mazání. V přírodě se rychle rozloží a neškodí. Jenže tato vlastnost s sebou přináší i jeden celkem zásadní problém. Pokud pilu nepoužíváte delší dobu, olej degraduje i v pile. Méně kvalitní oleje pak po nějaké době mohou dokonce zatuhnout, ucpat kanálky a dokonce poškodit olejové čerpadlo. Odbouratelný olej je proto vhodný zejména pro profesionály, kteří s pilou pracují denně. Pokud pilu používáte doma jen občas a klidně i několik měsíců leží v polici v dílně, je lepší používat normální olej. Jestliže chcete používat bioolej, po každém řezání před delším uložením pily jej všechen z nádrže vylijte a nalijte malé množství běžného oleje. Pilu poté krátce protočte, aby normální olej protekl čerpadlem, všemi kanály až na lištu. Zkrátka aby nahradil všude kde je to možné boiolej a zabránil jeho zatuhnutí. Bioolej skladujte zásadně v dobře uzavřené lahvi nebo v kanystru tak, aby k němu neměl přístup vzduch, který by způsobil jeho degradaci.

Pro občasné domácí řezání palivového dřeva je proto vhodnější běžný olej. To malé množství, které nakonec ulpí na palivovém dřevě, přírodě uškodí jen minimálně.

Pilu ale udržujte dokonale čistou. Po každém řezání sundejte lištu, štětečkem nebo kompresorem odstraňte všechny piliny, zejména pak ty, které by mohly ucpat kanálky, kterými olej proudí do lišty. Jak už jsme si řekli, pokud by lišta nemazala, mohlo by to skončit spálením řetězu i lišty.

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…