Jak vybrat štípač dřeva?

22. 07. 2021

Jak vybrat štípač dřeva?

Štípat dřevo sekerou je dnes pro mnohé přežitek. Štípač dřeva přináší hned několik výhod. Snadno se obsluhuje, práce s ním není zdaleka tolik namáhavá, dokáže rozštípnout i špalky, které by bylo ručně nutné složitě klínovat, a především je práce se štípačem mnohem bezpečnější.

Na současném trhu lze narazit na štípače s různým druhem pohonu. Profesionální velké štípače mohou být poháněné například hydraulicky z traktoru. V našich zahradách se však nejčastěji setkáme se stroji poháněnými elektrickým nebo spalovacím motorem.

Dále lze štípače dělit podle polohy štípaného dřeva na vertikální a horizontální.

Horizontální štípače posouvají dřevo proti klínu, který je rozštípne. Výhodou je, že špalky nemusíte zvedat do výšky, ovšem stroj obsluhujete v předklonu na zemi, což může být při delší práci hodně namáhavé. Některé horizontální štípače jsou proto vybavené vyššími nohami s koly, aby se obsluhovaly pohodlněji. Daní za pohodlnou obsluhu je, že špalky musíte zvedat ze země výše. Tento typ štípačů je vhodný zejména, pokud chcete topit občas v krbu nebo krbových kamnech.

Vertikální štípače lze rozdělit podle konstrukce a výkonu. Klín se pohybuje shora dolů proti stolu nebo základně. Stroje vybavené stolem, proti kterému sjíždí štípací klín, jsou vhodné pro přípravu dřeva do krbů a kamen. Jejich výhodou je, že jsou často vybavené nastavitelným dorazem. To umožní nastavit výšku, do jaké se má klín po rozštípnutí špalku vrátit. Pokud budete štípat kratší špalky, nemusíte čekat, než klín sjede dolů z nejvyšší pozice, a po práci se do ní vrátí zpět. Dorazem nastavíte výšku pohybu klínu jen na požadovanou délku špalku a práce jde mnohem rychleji.

Vertikální štípače se základnou na zemi si poradí i s většími a silnějšími špalky s délkou až 105 cm. Jsou proto vhodné pro přípravu dřeva do velkých kamen a kotlů.

Při výběru štípače je nutné zohlednit i sílu. Na polena měkkého smrkového dřeva o průměru okolo 25 cm s délkou do 40 cm vystačíte i se strojem se štípacím tlakem 4 tuny. Pokud chcete štípat tvrdší, například bukové dřevo, pořiďte si raději stroj se štípacím tlakem 7 a více tun. Vyšší štípací síla navíc umožní i použití tzv. křížového klínu, který jedním pohybem špalek rozdělí na čtvrtiny.

 

Jak je to s bezpečností?

  • I když jsou štípače vybavené obouručním ovládáním, což znamená, že k jejich spuštění musíte oběma rukama stisknout dva samostatné ovládací prvky, je třeba dodržovat bezpečnostní pokyny dané výrobcem.
  • Při práci se štípačem se nesmí v jeho v blízkosti pohybovat nikdo další, koho by štípač mohl poranit, zejména děti.
  • Při štípání mohou odletovat třísky, proto je nutné mít kvalitní oděv, obuv a alespoň ochranné brýle. U velkých strojů je lepší použít i přilbu s ochranným štítem. Pracovní rukavice jsou samozřejmostí.
  • Při práci neustále sledujte stav stroje i právě štípané dřevo.
  • Pokud by se špalek nějak prohýbal, ihned práci přerušte a upravte jeho polohu, jinak by se mohl napružit, vyletět ze stroje a někoho by mohl poranit.
  • Štípač vždy umístěte na pevný a rovný podklad, aby se nemohl převrátit.
  • Před prací si vždy přečtěte uživatelský návod, zejména bezpečnostní podmínky pro použití stroje

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…