Jak vybrat sekeru?

12. 10. 2021

Jak vybrat sekeru?

Sekera je jedním z nejstarších nástrojů, které člověk používá. Od doby, kdy první člověk přivázal ostrý kámen ke klacku, aby tak získal výkonný nástroj pro kácení stromů, se v základním tvaru příliš nezměnila. Přesto prošla dlouhým vývojem od pracovního nástroje přes zbraň až k dnešní moderním sekerám. 

Univerzální sekera

Dnešní univerzální sekera se moc neliší od sekery, kterou používal váš děda.  Vlastně se změnilo jen topůrko, které je u moderní sekery z odolného kompozitu a je lépe ergonomicky tvarované. Lépe tak sedne do ruky. Univerzální sekera je také relativně lehká a má štíhlou hlavu. Kromě štípání menších špalků se proto hodí třeba i na kempování. Snadno s ní přiostříte kůl, který pak stejnou sekerou zatlučete do země. Na rozštípnutí velkých špalků je však univerzální sekera nevhodná.

Štípací sekera

Na velké špalky proto použijte sekeru štípací. Její hlava je širší a těžší než u seker univerzálních. Po stranách ostří bývá opatřena širokými klíny, které umožní snadnější rozštípnutí větších špalků. Štípací sekery mají i delší topůrko. Ve spojení s vyšší hmotností se proto sekera zasekne s mnohem vyšší energií než sekera univerzální. 

Kalač

Ovšem ani štípací sekera si nemusí poradit s dlouhými odolnými špalky. Na takové štípání je určen kalač. Je to velká sekera s těžkou hlavou o hmotnosti až několik kilogramů. V případě, že se nepodaří špalek rozštípnout seknutím, jeho mohutná hlava umožňuje zatlučení kalače do špalku pomocí kladiva.

Typ a velikost sekery vždy pečlivě vybírejte podle toho, k čemu je primárně určená. Práce se zbytečně velkou sekerou vás rychleji unaví, což v důsledku zvyšuje pravděpodobnost úrazu. Ze stejného důvodu udržujte sekeru ostrou, aby bylo štípání snazší.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.