Jak poznat, že je dřevo dostatečně suché k topení?

16. 09. 2022

Jak poznat, že je dřevo dostatečně suché k topení?

O tom, že při topení mokrým dřevem vyhazujete peníze komínem jsme už několikrát psali.  Výhřevnost mokrého dřeva bývá i více než o 50% nižší než u dřeva proschlého. Je to dáno tím, že při hoření se část energie spotřebuje na odpaření vody obsažené ve dřevě. Pravdou však také je, že suché dřevo je lehčí, proto 1 kg suchého dřeva bude větší množství dřeva, než 1 kg dřeva mokrého. Je tedy opravdu tak důležité topit suchým dřevem?

Ano, je to důležité. Při pálení mokrého dřeva vzniká také mnohem více sazí a dehtu, které zanášejí kamna kouřovody i komín. Na krbových kamnech pak máte neustále začouzené sklo. Vzniká také více odpadu. A zkuste si představit, že v 1 kg čerstvě pokáceného dřeva je až 0,5 litru vody. Kolik energie asi padne na to, aby se tolik vody odpařilo?

Čerstvě pokácené dřevo tedy může obsahovat v závislosti na dřevině až 50 % vody.  Pro topení je však optimální, pokud je vlhkost dřeva maximálně 20–25 %. Zároveň není zcela vhodné, aby dřevo bylo úplně přesušené, hořelo by rychle jako papír.

Délka schnutí dřeva se odvíjí zejména od jeho tvrdosti. Dub může vysychat klidně i 4 roky, buk a habr okolo 2 let, bříza, lípa, topol, smrk nebo borovice při správném uskladnění vyschnou již za jeden rok.

Dobu schnutí ovšem ovlivňuje i způsob uskladnění. Pro nikoho asi nebude překvapením, že metrové klády budou schout násobně déle než naštípané špalky. Dřevo proto zpracujte ihned poté, co vám jej přivezou. To znamená co nejrychleji nařezat, naštípat a uložit pod střechu, ideálně do dřevníku, ve kterém může dřevem proudit vzduch. Nesmí ležet na zemi, aby nenatahovalo vodu a nehnilo. Nevhodné jsou i vlhké sklepy.

Chcete-li schnutí ještě více urychlit, nakupujte dřevo již koncem zimy nebo brzy z jara. Jestliže je strom pokácen v zimě dříve, než do sebe začne natahovat mízu, obsahuje o něco méně vody než strom pokácený ve vegetační době. Nezřídka v tomto období bývá dřevo i levnější, než na přelomu léta a podzimu, kdy zásoby na zimu začne doplňovat většina lidí, a tak díky zvýšenému zájmu ceny často stoupají.

A jak tedy poznat, zda je dřevo dobře vysušené?

Nejjednodušším způsobem je zakoupení měřiče vlhkosti. Do se pořídit i za pár stokorun.

Složitěji se to dá měřit odhadem podle hmotnosti. Dřevo po zakoupení nařežeme a zvážíme jeden referenční špalek. Pokud víme, že obsahoval cca 50% vody, můžeme při dalším vážení snadno spočítat, o kolik je lehčí a kolik vody se již odpařilo. Jestliže při prvním vážení měl hmotnost 1 kg a při dalším jen 0,7 kg, dá se předpokládat, že již obsahuje jen 20% vody.

Pokud topíte stejným typem dřeva řadu let, vlhkost se dá odhadnout i pouhým poklepáním na špalek. Suché dřevo hezky zvoní.

Posledním způsobem je pouhý odhad toho, zda je dřevo vhodné k topení. Poleno jednoduše na den uzavřete do igelitového sáčku a pokud nebude sáček večer zevnitř orosený, mělo by být dřevo dostatečně suché.

Autor: PST

Související kategorie:

Sekery

Štípače


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…