Jak na dřevo do lesa zadarmo?

20. 10. 2022

Jak na dřevo do lesa zadarmo?

Ne, opravdu se nemusíte bát, nebudeme vás navádět ke krádeži. V lese lze opravdu za jistých podmínek získat dřevo bez povolení zadarmo. Ale jak asi tušíte, bude v tom nějaký háček.

Pokud se chystáte do lesa vyrazit s motorovou pilou, budete k tomu potřebovat povolení od správce nebo majitele. V rámci tzv. samovýroby vám označí stromy, které můžete vytěžit. Samovýroba samozřejmě zadarmo není, cenu a podmínky vám sdělí správce nebo majitel lesa. Jestliže byste se vydali kácet bez povolení, pokud by byla způsobená škoda nižší než 10 000 Kč, bude to považován za přestupek a pravděpodobně vyváznete jen s tučnou pokutou. Situace ale bude jiná, pokud byste káceli stromy v chráněné oblasti, nebo způsobili škodu vyšší než 10 000 Kč. V takovém případě by o trestu rozhodoval soud.

Jak tedy na dřevo zadarmo?

Lesní zákon stanoví, že si každý může pro svoji potřebu v lese nasbírat suchou, na zemi ležící klest, nebo zbytky vršků stromů. Aby však větve mohly být považovány za klest, nesmí nejširší konec bez kůry přesáhnout průměr 7 cm. Není to mnoho, ale zase to není zas tak málo. Na přitápění v kamnech to mnohým lidem může stačit. Při sběru je ale nutné dbát pokynů vlastníka, proto není od věci se raději se správcem lesa domluvit.

Jestliže byste například nechtěli tahat větev po větvi v rukách, a chtěli do lesa zajet s vozíkem, vězte, že lesní zákon zakazuje jezdit a stát s motorovými vozidly v lesích. To platí i bez hledu na to, zda je lesní cesta sazena zákazovou značkou. Výjimku vám může opět udělit jen správce lesa. Ten nemusí být vždy svolný k tomu, abyste mu po lese jezdili s těžkým autem. Větší pochopení ale může mít proto, když se dohodnete, že do lesa pojedete jen s tichou akumulátorovou čtyřkolkou a lehkým vozíkem. A abyste mohli větve do vozíku snadněji naskládat, můžete se na cestu vybavit i malou akumulátorovou pilou kterou větve naporcujete.


Maličká aku pila s lištou o délce 11 cm na větve stačí...

V žádném případě se ale nenechte zlákat k naložení silnějších klád vyskládaných u cesty. Takový výlet by se vám mohl hodně prodražit.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

10. 04. 2024

Plevel - nenáviděný nepřítel každého zahrádkáře. Nejenže kazí vzhled záhonů a chodníků, ale také může zabraňovat růstu…