Fáma o zákazu topení v kamnech

15. 08. 2022

Fáma o zákazu topení v kamnech

Prodeje kamen v ČR lámou rekordy. Nic na tom nezměnila ani informace, která se v posledních měsících objevila v médiích a podle které by od 1. září 2022 měl začít platit zákaz pálení dřeva v kamnech a krbech. Je to samozřejmě hloupost, jenže takovéto „senzační“ zprávy vždy byly a budou pro média zajímavé.

První článek o chystaném zákazu kamen a krbů se v médiích objevil počátkem roku 2019. Ten však obsahoval informace vytržené z kontextu a jak už to bývá, ostatní média tyto informace přebírala, aniž by si kdokoli cokoli ověřil. Mylně tak byla kamna a krby v médiích zahrnuta mezi kotle 1. a 2. třídy, jejichž postupný zákaz se chystal již řadu let. Rozdíl mezi kotlem a kamny je přitom zřejmý – zatím co kotel slouží k ohřevu vody v ústředním topení, kamna slouží k přímému vytápění. Nejedná se tedy o kotel a v současnosti se žádný zákaz pro topení dřevem v kamnech a krbech nechystá.

Zvažujete li tedy pořízení kamen, není se třeba obávat. Navíc s tím, jak šplhají ceny plynu a elektřiny nahoru, je topení dřevem vlastně jednou z mála možností, jak poměrně levně zatopit. Od loňského roku je o kamna extremní zájem a tak mohou být brzy nedostatkovým zbožím. Váhání se proto nemusí vyplatit.

Celou hysterii ohledně pálení dřeva pravděpodobně spustil v Spolkový úřad pro životní prostředí, který v německu vydal prohlášení, že při pálení dřeva se do vzduchu uvolňují nebezpečné částice. Někteří politici na základě toho začali lidi vyzývat, aby přestali pálit dřevo. Tak mne napadá, jak je možné, že se člověk vůbec dožil 21. století, když po tisíce let pálil v jeskyních a chatrčích bez komína dřevo v otevřeném ohništi…

Autor: PST

 

Související kagegorie:

KAMNA


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…