Zazimujte sekačku správně, jinak ji na jaře nenastartujete!

29. 09. 2023

Zazimujte sekačku správně, jinak ji na jaře nenastartujete!

I když to vypadá, že letos budeme sekat trávu o něco déle, než je běžné, rychle se blíží doba, kdy trávník v letošní sezóně posečeme naposledy. Při posledním sečení jej nechte o něco vyšší, aby lépe odolával zimě. Pak přijde čas zazimovat sekačku.

Správné zazimování sekačky je přitom stále podceňováno a pro mnoho lidí to znamená prostě posekat a sekačku uklidit někam do kůlny, aby nikde nepřekážela a nepršelo na ní. Na jaře pak nemohou pochopit, proč sekačka nejde nastartovat, i když na podzim fungovala bez jakýchkoli závad. Proklínají sekačku, jejího výrobce i konstruktéry, přitom si problém vlastně způsobili sami.

Na vině je palivo ponechané v nádrži

Moderní palivo obsahuje ethanol. V čerstvém benzínu je ethanol poměrně dobře rozpuštěn, ovšem pokud jej necháte v nádrži dlouhé týdny, dojde k jeho odloučení od benzínu. Ethanol má tu vlastnost, že rozpouští změkčovadla z plastů. Všechny plastové díly, jako jsou palivové hadičky, těsnění, plováky nebo membrány proto zkřehnou a po čase se mohou zcela rozpadnout. 

Druhou vlastností ethanolu je, že na sebe váže vzdušnou vlhkost. S vodou, kterou na sebe naváže začne reagovat a vytváří hustý gel připomínající průsvitnou gumu. Tato hmota ucpe jemné palivové kanálky v karburátoru. A právě ucpaný karburátor bývá nejčastější příčinou toho, proč sekačka na jaře nejde nastartovat. Odstranění degradovaného ethanolu z karburátoru je velice složité, často je nutné karburátor úplně vyměnit. 

Jedinou možností, jak tomu předejít je na zimu palivo ze sekačky úplně vypustit a pokud má karburátor na plovákové komoře výpustní šroub, vypustit i zbytky paliva z karburátoru. Případně můžete po vypuštění paliva z nádrže zkusit sekačku nastartovat na zbytky paliva v karburátoru, aby se palivo spálilo. 

Motorovou sekačku nikdy nepokládejte na bok!

Sekačku je třeba na zimu vyčistit, zejména její spodní část, na které budou nalepené zbytky trávy. Vlhkost, která by se pod nečistotami držela by urychlila korozi šasi. Ovšem i při tom hodně lidí chybuje a pak musí se sekačkou do servisu. Motorovou sekačku je nutné vždy naklánět jen tak, aby válec motoru směroval vzhůru. Nikdy ji nenaklánějte na bok nebo přední stranou dolů. Motorový olej by totiž mohl protéct z prostoru klikové hřídele do ventilů, do válce a proniknout karburátoru nebo výfuku. 


Spodní stranu šasi je nutné očistit

Pokud se potřebujete dostat k prostoru s nožem, sundejte koš a naklopte sekačku dozadu. Ideální je sekačku položit na pracovní stůl, naklonit ji dozadu a madlo sekačky přichytit k desce například svěrkou. Pak můžete pohodlně očistit její spodní stranu, nebo třeba odšroubovat a nabrousit nůž. Vždy, když budete dělat cokoli v prostoru nože, nezapomeňte odpojit kabel od zapalovací svíčky! I když je to málo pravděpodobné, motor by mohl při otočení nože naskočit. U sekaček s elektrickým startérem odpojte i baterii. 


Otočit sekačku takto na bok můžete jen když v motoru není olej

Chcete-li sekačce provést důkladnější servis, není od věci důkladné očištění a kontrolu provádět současně s výměnou oleje ve chvíli, kdy z motoru vypustíte starý olej. Nový olej doplňte až po provedení všech úkonů. 

Na zimu dobře uskladněte baterii

Některé typy sekaček jsou vybaveny elektrickým startérem a baterií. Baterii vždy odpojte a na zimu ji uskladněte v místech, kde nemrzne. Olověné baterie před uskladněním nabijte na 100% kapacity, lithiové baterie skladujte nabité přibližně na ¾ kapacity. Prodloužíte tím jejich životnost. 

Vše důkladně promažte

Prostříkněte olejem všechny pohyblivé části, nezapomeňte promazat i lanka. Na ty se často zapomíná. V bowdenu kolem lanka se často drží vlhkost, lanko rezne, přidírá se a časem praskne. Pravidelným promazáváním zajistíte jeho hladký chod a několikanásobně prodloužíte jeho životnost. 

Před novou sezónou také zkontrolujte a v případě potřeby vyměňte zapalovací svíčku, olej a vzduchový filtr. Doporučení, jak často je měnit najdete v návodu od výrobce. Většinou je uváděno 1x ročně. 

Zároveň také zkontrolujte a nabruste nůž. 

Pokud nic nezanedbáte, na jaře bude stačit jen doplnit čerstvé palivo a sekačka naskočí na první „škubnutí“ .


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…