Zavzdušněný radiátor se může prodražit

05. 09. 2022

Zavzdušněný radiátor se může prodražit

Plýtvat energií si dnes nikdo nemůže dovolit. Při současných cenách elektřiny a plynu se počítá každá kilowatthodina. Pečlivě nastavený termostat řídící teplotu v závislosti na dni a denní hodině může ušetřit i tisíce korun ročně.

Moderní termostaty lze nastavit tak, že automaticky sníží teplotu v době, kdy nejste doma, v noci, kdž spíte, umí zohlednit i to, zda je víkend nebo běžný pracovní den. Dostupné jsou i chytré termostaty, které poznají vaši přítomnost například podle toho, zda je váš telefon přihlášen do domácí sítě, a tak teplotu automaticky sníží, kdykoli domov opustíte. I když nejsou nejlevnější, investice se určitě vyplatí.  Ovšem vše může zhatit taková drobnost, jako je zavzdušněný radiátor.

Aby mohl radiátor správně fungovat, musí být zcela zaplněn vodou. Ze zavzdušněného radiátoru se mohou ozývat různé nepříjemné zvuky, například bublání tekoucí vody. To je jistě nepříjemné, větším problémem ovšem je, že zavzdušněný radiátor špatně hřeje. Na vrchu bývá zpravidla studený nebo jen vlažný, hřeje částečně jen ve spodní části. Trvá mu proto mnohem déle, než zvládne místnost vytopit, pokud ji tedy vůbec dokáže vyhřát na požadovanou teplotu. Zejména elektrický nebo plynový kotel proto musí být sepnutý mnohem déle, než by bylo třeba. Moderní elektrické a plynové kotle sice umí přizpůsobit svůj výkon podle aktuální potřeby, tudíž pokud zavzdušnění radiátor špatně topí, kotel pravděpodobně svůj příkon sníží, přesto bude zejména díky tepelným ztrátám a zbytečně sepnutému oběhovému čerpadlu provoz kotle citelně dražší. Opomenout nesmíme ani zbytečné opotřebení kotle, zejména pak zmíněného čerpadla.

Jestliže máte termostat umístěn například pouze v obývacím pokoji, a právě v tomto pokoji máte i zavzdušněný radiátor, může nastat problém, že ačkoli v obýváku bude chladno, ostatní místnosti v domě budou přetopené. Termostat totiž kotel vypne až ve chvíli, kdy dosáhnete nastavené teploty v obýváku, což bude trvat mnohem déle než s nezavzdušněným radiátorem.  

Problém ovšem budete mít i v případě, že topíte krbovými kamny s výměníkem. V místnosti, kde jsou kamna budete mít přetopeno, zatímco v místnosti se zavzdušněným radiátorem bude stále chladno. To povede jen ke zvýšené spotřebě dřeva, přičemž nikdy nedosáhnete komfortní teploty v celém domě.

 

Jak radiátor odvzdušnit?

Abyste předešli opaření, odvzdušňujte radiátor jen pokud není spuštěn kotel (do radiátoru neproudí horká voda).  Zároveň nesmí běžet oběhové čerpadlo.

Odvzdušňovací ventil naleznete na většina radiátorů naproti uzavíracímu ventilu, kterým je do radiátoru vpouštěna voda.

Pro některé typy radiátorů bude stačit plochý šroubovák, na je možné, že budete potřebovat odvzdušňovací klíč (dá se pořídit u topenáře, nebo v železářství).

Odvzdušňovací klíč

Dále budete potřebovat sklenici nebo hrnek na zachycení vytékající vody a utěrku nebo hadr.

Jak postupovat?

  1. Vypněte kotel a oběhové čerpadlo.
  2. Pod odvzdušňovací otvor přiložte hrnek. U moderních radiátorů je možné odvzdušňovací otvor pootočením nasměrovat potřebným směrem. U starších radiátorů to někdy možné není a nezřídka bývá otočen směrem ke zdi. V takovém případě je dobré vodu zachytávat například do igelitového sáčku. Zejména u starších radiátorů totiž bývá voda rezavá a pokud by vystříkla na zeď, rez byste z malby neodstranili.
  3. Klíčem nebo šroubovákem otočte ventilem a nechte unikat vzduch. Jakmile začne vytékat voda, ventil uzavřete.

Je možné, že odvzdušnění budete muset opakovat i vícekrát než jednou. Někdy jsou v systému nahromaděné vzduchové bubliny, které oběhové čerpadlo s vodou nažene opět do radiátoru.  Zároveň je vhodné zkontrolovat zároveň všechny radiátory v domě a v případě potřeby je odvzdušnit, jinak by oběhové čerpadlo mohlo vzduchové bublinky rozhánět z neodvzdušněných radiátorů opět do těch, které jste již odvzdušnili.

Je možné, že po odvzdušnění budete muset do systému doplnit vodu. Způsob doplnění však záleží na typu kotle, který používáte.

Autor: PST

Související kategorie:

KAMNA HECHT

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…