Zahřejí na těle i na duši…

06. 09. 2019

Zahřejí na těle i na duši…

Léto se pomalu chýlí ke konci a stále vzácnější slunné dny dávají znát, že se blíží podzim. Pro někoho je to krásné období, kdy se příroda oblékne do barev z obrazů Van Gogha, jiní smutně vzpomínají na teplé dny plné slunečního svitu strávené u vody. Tak jako tak, s tím jak venkovní teploty klesají, dříve nebo později je nutné začít doma topit.

Teplo rodinného krbu

Bez nadsázky se dá tvrdit, že den, kdy člověk ovládl oheň, je prvním dnem lidského pokroku. Snad i proto nás oheň tolik fascinuje. Jen těžko bychom hledali někoho, komu u táboráku oči neustále chtě - nechtě sklouzávají do plápolajících plamínků. Oheň prostě dává nejen teplo, ale i pocit domova a bezpečí. To je důvod, proč i přes veškerý pokrok z našich domovů nevymizely krby.  

Pořízení krbu ovšem znamená kromě nemalé finanční investice i zásadní zásah do obývacího pokoje, kdy krbu musíte obětovat poměrně velkou část prostoru. Nejde jen o krb samotný, důležitá je i bezpečnostní zóna, do které mohou odletovat jiskry a oharky z otevřeného topeniště. Pro všechny, kteří si nechtějí nebo nemohou dovolit vymezení velkého prostoru pro topení, je však elegantní řešení – krbová kamna.

Krbová kamna opravdu zahřejí na těle i na duši

Zatímco tělo kamen vydává příjemné teplo, oheň plápolající za žáruvzdorným sklem a praskající dřevo vytvoří tu správnou atmosféru a dodají pocit domácí pohody. Prosklenými dvířky navíc vychází ven tepelné záření podobně jako z infračerveného zářiče. Prakticky ihned, jakmile se oheň trochu rozhoří, je dvířky vyzařováno ven tepelné záření, i když se kamna ještě nestačila rozehřát.

A pokud se po návratu z podzimního nebo zimního výletu potřebujete rozehřát i zevnitř, není nic jednoduššího než přímo na kamnech dětem připravit horký čaj a sobě třeba „svařáček“. A s komfortem můžeme jít ještě dál! Například kamna HECHT IGNISIS mají i troubu s prosklenými dvířky a teploměrem. Co všechno můžete upéct, už necháme na vaší fantazii a kulinářském umění.

Krbová kamna mají spoustu výhod. Především nevyžadují žádné velké stavební úpravy. V mnohých případech vlastně dokonce žádné úpravy, jednoduše je stačí komínovou rourou připojit do stávajícího komína. Díky tomu, že je topeniště zcela uzavřené, i bezpečnostní zóna okolo kamen je jen zlomkem prostoru, jaký vyžaduje krb s otevřeným topeništěm.

Pod kamny je samozřejmě nutné mít nehořlavý povrch pro případ, že by při zatápění nebo přikládání vypadl nějaký uhlík. Ideální je asi dlažba, na trhu je ale i dostatek plechů pod kamna všemožných tvarů i barev. Moderním řešením může být i speciální sklo pod kamna.

Kombinace materiálů, jako je kvalitní ocel, litina a šamotové topeniště zajistí dlouholetou životnost a teplo je  akumulováno a rovnoměrně rozloženo v těle kamen. Ta pak hřejí ještě dlouho po vyhasnutí ohně.

 

Věděli jste, že…

V krbových kamnech topíme dřevem, proto jsou naprosto ekologická. Dřevo je obnovitelný zdroj a CO2, které se při spalování uvolní do vzduchu, při fotosyntéze spotřebují další rostoucí stromy. Při spalování fosilních paliv, jako je uhlí nebo plyn, přitom uvolňujeme do ovzduší uhlík, který se ukládal po miliony let, a s ním si příroda dost dobře neporadí.

 

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…