Topná sezóna se blíží: Nepodceňujte čistotu kamen!

02. 10. 2023

Topná sezóna se blíží: Nepodceňujte čistotu kamen!

Vytápění dřevem může uspořit mnoho financí, ovšem když o kamna nebudete správně pečovat, může se i řádně prodražit. Proč je tolik důležité udržovat kamna čistá?

Kamna se pro vytápění využívají po staletí a za tu dobu prošla jistým vývojem. Moderní kamna jsou dnes konstruována tak, aby bylo spalování co nejefektivnější a pro vytápění se využívalo co nejvíce vznikající energie, a naopak co nejméně tepla unikalo komínem. Moderní kamna jsou proto konstruována často tak, že spaliny nejsou odváděny přímo do kouřovodu, ale nejprve procházejí různými komorami, kde předají část tepla, které by jinak zbůhdarma vyletělo komínem. Ovšem aby bylo spalování efektivní a nehrozila žádná vedlejší rizika, je nutné kamna pravidelně čistit. 

Pokud se na stěnách kamen usadí vrstva popela a sazí, bude tato vrstva fungovat jako izolace, která bude bránit předávání tepla. To znamená, že teplo zbytečně uniká komínem a snižuje se tím tedy účinnost kamen.  

Moderní krbová kamna mají dvířka u topeniště opatřené sklem. Sklo u topeniště však není jen pro estetiku. Sklem z ohně prostupuje do místnosti sálavé teplo, které rozehřívá povrchy ve svém okolí podobně jako infračervený zářič. Rozehřáté povrchy okolo kamen pak podstatně pomáhají vytápět místnost. Pokud je sklo začouzené, toto sálavé teplo nemůže ven pronikat tak efektivně. 

Uvedené problémy jsou však jen drobnou nepříjemností v porovnání s možnými riziky, která mohou neudržovaná kamna způsobit. Pokud by totiž byla kamna nadměrně zanesena, může tím být ovlivněn jejich tah. Špatně odváděné spaliny se pak mohou vracet do místnosti, a to že jsou kamna cítit, je tím nejmenším problémem. V místnosti se může hromadit oxid uhelnatý.  Asi není třeba zdůrazňovat, jak nebezpečný oxid uhelnatý je.

Pokud jsou kamna opravdu extrémně zanesena, mohou se saze a dehet vznítit. Tím dojde k prudkému nárustu tlaku a kamna mohou doslova vybouchnout. 


Při tom je velice snadné těmto rizikům předcházet! 

V první řadě je důležité topit jen kvalitním a dobře proschlým dřevem, které dobře hoří a neuvolňuje saze a dehet. Nepalte v kamnech nic, co do nich nepatří. Zapomeňte na dřevo, bylo nějak ošetřené lakem, nebo napuštěné nějakou chemickou látkou. Papír a plasty patří do kontejnerů na tříděný odpad. 

Kamna nechte několikrát za sezónu vychladnout, poctivě je vyčistěte a zkontrolujte. S odstraněním popela i z těch nejnedostupnějších skulin vám pomůže například vysavač na popel. 

Samozřejmě nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu a čištění komína kominíkem tak, jak ukládají předpisy. 

Pokud se budete o kamna poctivě starat, budou vám dobře sloužit i desítky let. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.