Rýč nebo kultivátor? Co zvolit k rytí záhonů?

18. 10. 2023

Rýč nebo kultivátor? Co zvolit k rytí záhonů?

První mrazíky nás přinutily sklidit většinu zeleniny a mnohé záhony tak zejí prázdnotou. Je proto čas připravit je na novou sezónu tím, že je zryjeme. Na podzim můžeme navíc do záhonů zarýt třeba hnůj, který bude mít do jara dostatek času k rozložení. Čím ale záhony zrýt? Je vhodnější rytí rýčem, nebo zeminu rozrušit kultivátorem?

Rytí rýčem je namáhavá práce, od které bolí ruce i záda. V některých případech může být rýč dobrou volbou. I když se jedná o namáhavou práci, při rytí rýčem máme větší kontrolu nad tím, co je ze záhonů třeba odstranit. Během rytí rýčem můžete snadno ze záhonů vybrat hluboce zakořeněný plevel a kamení. Rýč je proto ideální pro zakládání nových záhonů, nebo obnovu zanedbaných záhonů.

Oproti tomu práce s kultivátorem je mnohem snazší a několikanásobně rychlejší. Radličky kultivátoru půdu dokonale rozruší a načechrají, ta pak lépe přijímá vodu i vzduch. Kultivátor také půdu dokonale promísí s hnojivem.

V některých případech tedy může být nutné záhon nejprve přerýt rýčem, nebo jej nejprve zorat. Zejména v případech kdy se jedná o založení nových záhonů, nebo obnovu ušlapaných a zhutnělých záhonů, kde je nutné odstranit velké kořeny, kameny a další nepořádek, který v záhonu nemá co dělat. Následně provést finální dokončení pomocí kultivátoru.

U dobře udržovaných záhonů si již většinou vystačíte jen s kultivátorem.

 

Jaký kultivátor je pro váš záhon vhodný?

Podle typu pohonu můžeme rozdělit kultivátory na motorové, elektrické a akumulátorové.    

Motorové a akumulátorové mají zásadní výhodu, že nepotřebují napájení ze zásuvky. Pokud tedy máte svůj záhon třeba někde v zahrádkářské kolonii, kde není dostupná elektřina, akumulátorový nebo motorový kultivátor je jasnou volbou. V případě akumulátorového kultivátoru však počítejte s tím, že baterie má omezenou kapacitu, a tak se budete muset vybavit potřebným počtem baterií. Výdrž baterie při tom také podstatně ovlivní typ půdy. Já například používám akumulátorový kultivátor HECHT 7025, kde na jeden akumulátor bez potíží dokonale zkultivuji dva záhony o celkové ploše 10 m2 (každý má rozměr cca 1 m x 5 m), se středně těžkou půdou.

Malé motorové kultivátory mají sice výhodu, že je neomezuje kapacita baterií, to je však vykoupeno složitější údržbou a vyšší hlučností. Pokud takový kultivátor budete chtít použít například v neděli v zahrádkářské kolonii, většina sousedů asi nebude z hluku právě nadšená. Akumulátorový kultivátor při tom takřka neuslyší.

Pro práci v záhonech kolem domu mohou být dobrou volbou kultivátory elektrické.  Jsou lehké, snadno se ovládají a ani jejich údržba není nikterak náročná. Daní za to je nutnost napájecího kabelu. Ne ten je třeba dávat neustále pozor, aby se při práci nezapletl do radliček.

Pro rozlehlejší záhony a políčka volte větší motorový kultivátor. Díky širšímu záběru a výkonnému motoru zkultivují širší pás půdy a práce tak lépe ubývá. Šířku záběru kultivátoru však volte podle plochy záhonů. Ne vždy platí, že čím větší, tím lepší, protože s velkým kultivátorem se hůř manipuluje.

Na druhé straně mají velké kultivátory často možnost dokoupení dalšího volitelného příslušenství, které rozšíří možnosti jejich využití. Pokud zahradničení berete opravdu vážně, můžete si tak kultivátor rychle předělat třeba na pluh, hrobkovač, vyorávač brambor apod. Některé kultivátory lze také rychle přeměnit na jednoosý traktor s valníkem.

Záleží tedy jen na vašich potřebách a preferencích, jaký kultivátor zvolíte.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…