Proč je důležité pečlivě uklidit spadané listí?

27. 09. 2023

Proč je důležité pečlivě uklidit spadané listí?

Podzim je krásnou roční dobou, kdy stromy a keře začínají měnit své barvy a listí začíná opadávat. Mnozí z nás si tuto sezónu užívají, ale pro někoho to také znamená i povinnost spojenou s úklidem spadaného listí. Proč bychom si měli dát práci s uklízením listí? Zde je několik důvodů:

1. Prevence proti chorobám a plísním

Jedním z hlavních důvodů pro úklid spadaného listí je prevence šíření chorob a plísní. Když listí zůstane na zemi, vytváří skvělé prostředí pro jejich přezimování. Napadené listí může obsahovat spory plísní a bakterie, které mohou v příštím roce způsobit v zahradě mnoho problémů. Úklidem spadaného listí snižujete riziko infekce rostlin a udržujete svou zahradu zdravou.

2. Prevence proti škůdcům

Někteří škůdci a larvy během zimy hledají úkryt v hromadách spadaného listí. Když neuklidíte listí, můžete jim poskytnout skvělé místo pro zimování. To může znamenat problémy v příštím roce, když se tyto škůdci probudí a začnou poškozovat vaše rostliny. Úklidem listí na podzim zničíte jejich úkryty.

3. Udržení zdravého trávníku

Listí spadané na trávníku je problematické. Listí brání slunečnímu světlu a vzduchu v přístupu na trávník, což vede k jeho poškození. Listí může také zadržovat vlhkost, což vytváří ideální podmínky pro vznik plísní a hniloby. Úklidem listí udržujete trávník zdravý a připravený na jarní obnovu.

4. Estetický vzhled zahrady

Čistá a uklizená zahrada vypadá lépe a působí dojem péče a pozornosti. Můžete si tak více vychutnat krásu podzimního kraje, aniž by vás rušil nepořádek a hromady listí.

Jak nejlépe uklidit spadané listí?

Existuje několik způsobů, jak to udělat efektivně:

Vysavač na listí: Pokud máte k dispozici vysavač na listí, můžete s ním snadno a rychle odsát spadané listí z trávníku, cestiček a terénu. Vysavač na listí je efektivní a čistý způsob úklidu. Některé vysavače jsou vybavené drtičem, který nasávané listí pomele na drobné kousky a listí je pak lépe kompostovatelné.

Fukar na listí: Fukar na listí je zařízení, které fouká vzduchem spadané listí na hromadu. Toto je dobrá volba pro větší plochy, kde není třeba tak detailní úklid.

Ruční úklid: Pro menší zahrady a detailní úklid můžete použít hrábě a ručně sbírat listí do pytlů nebo nádob.


Co udělat s listím napadeným chorobami a škůdci?

Pokud se setkáte s listím napadeným chorobami nebo škůdci, je důležité je správně zpracovat, abyste zabránili dalšímu šíření. Nejlepší je spálení napadeného listí, ovšem to nemusí být vždy možné. V takovém případě listí odvezte do kompostárny, doma jej raději nekompostujte. V kompostárnách při velkém množství biologického odpadu se při rozkladných procesech kompost zahřeje dostatečně k tomu, aby se choroby a škůdci zničili.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.