Připravte skleník na zimu a novou sezónu

14. 09. 2023

Připravte skleník na zimu a novou sezónu

Jakmile sklidíte ve skleníku poslední úrodu, je čas pustit se do důkladné údržby. Využijte toho, že je skleník prázdný a při práci vám nebude nic překážet.

Jako první je nutné odstranit všechny zelené zbytky, ve kterých by mohli přezimovat škůdci a choroby. Pokud byly rostliny něčím napadené, rozhodně je nedávejte do kompostu, raději je spalte. 

Jakmile je půda čistá, můžete přistoupit k důkladnému rytí. Můžete rovnou zarýt hnůj, ušetříte si tím práci. Nejlepší je samozřejmě koňský, ale vlastně můžete použít i běžný chlévský nebo prasečí, do jara se v půdě stačí rozložit. Do půdy také můžete zarýt dusíkaté vápno, které vás zbaví háďátek, drátovců a dalších potvůrek, které ve skleníku nechcete. 

Práce s rýčem na omezeném prostoru skleníku bývá někdy problematická. Mě se proto osvědčil malý akumulátorový kultivátor HECHT 7025, který má šířku radliček jen 20 cm, tak se s ním dobře pracuje i v poměrně úzkých záhonech. Půdu krásně načechrá a promísí ji s hnojivem. Pravidelným hnojením můžete předejít nutnosti výměny unavené půdy, ale s hnojivy to nepřehánějte, aby nedošlo k jejímu zasolení. 

Pokud během rytí narazíte na jakékoli kořínky, pečlivě je vyberte, aby se ve skleníku nemnožil plevel. Některé plevele mohou bujet i v chladném prostředí. Nejenže byste je museli na jaře pracně odstraňovat, na listech mohou přezimovat svilušky, molice, mšice a další škůdci. 

Nezapomeňte ani na údržbu skleníku. Zkontrolujte, zda dobře sedí a těsní výplně oken. Máte-li skleník s dřevěnou konstrukcí, zvažte, zda není nutné dřevo ošetřit. U montovaných skleníků zkontrolujte dotažení spojů. Důkladně omyjte okna, dejte si záležet zejména zevnitř, aby na nich nezůstaly zbytky rostlin. 

Na zimu raději podepřete krov. I když budete sníh pravidelně odmetat, někdy dokáže za noc napadat řádná nadílka mokrého a těžkého sněhu, která pevnost konstrukce skleníku dobře prověří. 

Pokud nic nezanedbáte, na jaře uděláte jen drobné úpravy záhonů a můžete začít se sázením a setím.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.