Podzimní pomocníci v zahradě

11. 10. 2022

Podzimní pomocníci v zahradě

Na podzim je na zahradě spousta práce. Sklízíme poslední plodiny, prořezáváme některé dřeviny, uklízíme spadané listí, zkrátka připravujeme zahradu na zimu.

Při tom všem vzniká spousta odpadu, který je třeba nějakým způsobem zpracovat. Problém je, že listí a větve nemůžeme dát jen tak do kompostu. Listí se rozkládá poměrně dlouho a větve by tlely i několik let. Ovšem spálit je, nebo je nechat odvézt by byla věčná škoda.

Proces tlení listí lze urychlit tak, že je podrtíme. S volných ploch lze listí posbírat sekačkou, která je před tím než je sebere do koše, svými noži pomele na malé kousky. Ve správně založeném kompostu, do kterého mají přístup žížaly a další užitečné breberky se takto zpracované listí rozloží nejdéle do roka. Je však nutné do kompostu dávat jen listí, které není napadené chorobami.

Problém je, že se se sekačkou nedostanete do všech míst na zahradě. V takovém případě pomůže vysavač listí. Většina vysavačů je totiž vybavena mulčovacím nožem, který listí po nasátí podobně jako sekačka pomele na malé kousky. Má to hned dvě výhody. Jednak se do vaku vysavače vejde pomletého listí mnohem víc, než kdyby se plnil celým načechraným listím, a tak nemusíte vak co chvíli vysypávat, a zároveň jak jsme si již řekli, pomleté listí se snáze kompostuje.

 

Jak zpracovat větve a některý další odpad?

Sinější větve se hodí do kamen nebo krbu, ty slabší můžete zpracovat v drtiči nebo štěpkovači. Drtič svým nožem větve podobně jako struhadlo na zelí nastrouhá na drobné kousky. Ty lze použít do kompostu, využití najdou i jako mulč do záhonů a pod keře. 

Osobně mám ale raději štěpkovač, který větve drtí ozubeným kolem. Na podzim s ním kromě větví drtím i zaschlé stonky slunečnic, maliník nebo dlouhé šlahouny z prostříhaných ostružin. Drť využívám jako mulč, část putuje i do kompostu.

   
Nožová hlava drtiče Zubová hlava štěpkovače

Podrcené větve se sice rozkládají poměrně dlouho, v záhonu v přidaném kompostu však jejich drobné zbytky nevadí. Naopak půdu zlehčují a provzdušňují.

 

Co s loňským kompostem?

S tím, jak zpracujeme spoustu odpadu, je třeba uvolnit si pro něj v kompostéru místo. Vyzrálý starý kompost můžeme zarýt do záhonů. Kdo to někdy zkoušel pomocí rýče, toho možná při čtení těchto řádků zabolela záda. Já už nedám v záhonech bez kultivátoru ani ránu. Pokud neobděláváte malé políčko, v běžných záhonech vystačíte i s menším elektrickým kultivátorem. Zrýt a prokypřit záhon s ním zvládnete za zlomek času a kompost nebo hnojivo do půdy zamísíte dokonale rovnoměrně.

S menšími záhony si snadno poradí i akumulátorový kultivátor HECHT 7025

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…