Opuštěné chaty a chalupy lákají zloděje: Co proti tomu udělat?

23. 10. 2023

Opuštěné chaty a chalupy lákají zloděje: Co proti tomu udělat?

Na podzim většina chatařů a chalupářů zazimuje své letní příbytky, aby se do nich vrátili až na jaře. Nezřídka je pak čeká nepříjemné překvapení z nevítané návštěvy v době jejich nepřítomnosti. Při tom zabezpečení chaty nemusí být nutně složité.

V první řadě je důležité ze zahrady odstranit cokoli, co by mohlo vzbudit pozornost zlodějů, nebo by jim mohlo posloužit jako nástroj k proniknutí do objektu. Sekera zapomenutá ve špalku pod přístřeškem, ledabyle opřený krumpáč nebo železné trubky složené za kůlnou, to vše může posloužit jako páčidlo k vylomení dveří a okenic.

V kůlně nenechávejte žádné cenné nářadí ani zahradní techniku, pokud nemá pevné dveře a kvalitním kováním a zámkem. Pokud nemáte možnost vše odvézt, raději vše uskladněte v chatě, kterou stejně v zimě nebudete využívat a postarejte se o její zabezpečení.

I když chatu jen těžko předěláte na nedobytný trezor, čím lépe ji zabezpečíte, tím větší je pravděpodobnost, že zloděj nebude ochoten věnovat zvýšené úsilí k vniknutí do objektu, když je výsledek nejistý.

Postarejte se o okna. Prvním pravidlem je, že do objektu nesmí být vidět. Pokud by při pohledu do chaty zloděje něco zaujalo, mohlo by ho to podnítit k zvýšenému úsilí do chaty proniknout stůj co stůj. Kvalitní pevné okenice je nejlepší zajistit zevnitř, aby pevně doléhaly k rámu a nebylo pod ně možné snadno zasunout nějaké páčidlo. Okenice uzamčená zvenčí visacím zámkem na chatrné petici není překážkou, tu zloděj snadno urazí i pomocí kamene. Lepším řešením je každé křídlo okenice zajistit k rámu zevnitř pomocí několika pevných západek. Důležité je také zajištění okenic proti vysazení z pantů.

Samostatnou kapitolou je zajištění dveří. Ideální by bylo použít bezpečnostní dveře v kovové zárubni, aby je nebylo možné vysadit nebo vypáčit. To je však poměrně drahé řešení, které navíc nemusí být u každého typu chaty nebo chalupy realizovatelné. Důležité však je použít takové dveře, které nelze snadno rozbít, zajistit je proti vysazení z pantů a proti vypáčení, například instalováním kovové závory s kvalitním zámkem. Zámky používejte vždy takové, aby nešly odvrtat. Ve dveřích je zajistěte bezpečnostním štítkem proti vylomení. Pokud dveře navíc zajistíte kovovou závorou s visacím zámkem, je vhodné kolem zámku vytvořit pevné pouzdro, které zabrání jeho vylomení nebo přeřezání.

Co však rozhodně není dobrým nápadem, je instalovat na zahradu nebo do chaty jakákoli nástražná zařízení. Je sice celkem pochopitelné, že po opakovaném vykradení chaty někdo může dostat nápad za dveře nainstalovat nějakou past, je to však v rozporu se zákonem. Navíc je také nutné pamatovat na to, že do chaty se nemusí dobývat vždy jen zloděj. V případě požáru to může být například hasič, za jiných okolností třeba záchranář nebo policista.

Chatu nebo chalupu samozřejmě nelze nikdy zajistit před vloupáním úplně. Důležité však je učinit všechna možná opatření k tomu, aby chata nebyla snadným a lákavým cílem.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.