Nečekejte, až zima udeří!

29. 10. 2020

Nečekejte, až zima udeří!

S dlouhodobou předpovědí počasí na mnoho týdnů dopředu spoléhat na meteorology asi nelze. Někdo věří možná na pranostiky, jiní předpovídají zimu podle toho, jak se na ni připravuje sama příroda.  Nenechat se zaskočit tuhou zimou může být pro některé živočichy rozhodující pro přežití.

Nečekaná nadílka sněhu je dnes naštěstí pro většinu lidí pouze nepříjemností, se kterou se musí nějak vypořádat. Pokud nežijete v místě, kde dávají lišky dobrou noc a silnici před domem vám pravidelně prohrnují, může být ruční prohazování sněhu od vchodových dvěří k brance čas od času chápáno jako dobrá ranní rozcvička. Jakmile ovšem sněží řadu dní po sobě, stává se každodenní rozcvička spíše noční můrou. Ještě horší to pak může být v případě, že musíte pravidelně prohrnovat delší přístupové a příjezdové cesty. Tady pak může pomoci vhodná technika.

Se sněhovou frézou jde práce bez větší námahy několikanásobně rychleji, než namáhavé ruční odhrnování a odhazování sněhu lopatou nebo hrablem.  K tomu, abyste uklidili pár metrů čtverečních od dveří k brance a od garáže k vratům, navíc zpravidla není nutné pořizovat mohutný motorový stroj. Často zde vystačíte s jednostupňovou sněhovou frézou, která může být elektrická, nebo dnes již i akumulátorová.  Tyto frézy mají velkou výhodu, že nejsou tak hlučné jako motorové frézy a vyžadují jen minimální údržbu. Dobře si poradí zpravidla až s 25 cm hlubokou vrstvou sněhu. Sníh ovšem nesmí být ušlapaný.

Pokud žijete v místech, kde je sněhová nadílka pravidelnější než v teplých nížinách, asi rovnou sáhnete po nějakém motorovém dvoustupňovém stroji. Ocelový šnek dvoustupňové frézy se dokáže zakousnout i do tvrdého sněhu s rampouchy. Dvoustupňové frézy jsou navíc vybavené pojezdem, nemusíte je tedy tlačit. Dobře vybavené modely fréz mohou mít i několik stupňů rychlosti vpřed i vzad. U nejlépe vybavených modelů si můžete dopřát i elektrický startér, světlomet nebo vyhřívaná madla.

V místech, kde je třeba odklízet větší zasněžené plochy jen čas od času, by se mohlo zdát, že pořízení jednoúčelové motorové sněhové frézy  je luxus, protože stroj bude po většinu roku jen zahálet. V takovém případě jistě stojí za úvahu rotační kartáč, který lze rychle přestavět na sněhovou frézu.  Kartáč lze využívat po celý rok k zametání nečistot, na podzim ke smetení spadaného listí, navíc je možné jej vybavit i zásobníkem, do kterého bude smetený odpad a listí zachytávat. Kartáč si dobře poradí i s menší vrstvou sněhu, případně lze osadit radlicí ke shrnování. Jestliže napadne sněhu opravdu hodně, během okamžiku kartáč od stroje odpojíte a nahradíte jej plnohodnotnou dvoustupňovou sněhovou frézou. Ta si snadno poradí i se silnou vrstvou zhutnělého sněhu. A pokud uznáte za vhodné, opět během okamžiku stroj osadíte kartáčem, který snadno z povrchu vymete i poslední zbytky sněhu tak, jak by to žádná fréza nedokázala.

Vybrané modely rotačních kartáčů je možné osadit i výkonnou dvoustupňovou sněhovou frézou. Samotný kartáč je možné doplnit i o kontejner na sběr smeteného odpadu nebo listí, přápadně osadit radlicí na shrnování sněhu.

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.