Mráz se hlásí o slovo: Na co v zahradě nezapomenout?

17. 10. 2023

Mráz se hlásí o slovo: Na co v zahradě nezapomenout?

Mráz může v nepřipravených zahradách napáchat nemalé škody, proto je nejvyšší čas zahradu definitivně zazimovat. Na co nesmíme zapomenout?

Pokud máte na záhonech stále nějaké nedozrálé plody teplomilných rostlin, rychle je otrhejte s pokuste se je nechat dozrát třeba doma na parapetu. Ostatně o tom, jak nechat dozrát například rajčata jsme psali v minulém článku.

Citlivější rostliny zahrňte nad kořeny vrstvou mulče, abyste zabránili jejich promrzání. Některým trvalkám a menším keřům můžete pomoci přezimovat tak, že je zakryjete do bílé netkané textilie.

Rostliny, které pěstujete v nádobách přeneste do prostor kde nemrzne, nebo můžete květináče zakopat do záhonu nebo do kompostu, abyste zabránili promrzání kořenů.

Trávník už sekejte jen na optimální výšku. Přes zimu by měl být vysoký alespoň 5 cm, aby lépe odolával chladu. Sečení postupně omezujte.

Zazimujte bazény a jezírka. Odstavte fontánky a čerpadla, které by mohl mráz roztrhnout.

Nezapomeňte vypustit vodu z venkovních kohoutů, potrubí a hadic. Pokud máte na zahradě třeba solární sprchu, nezapomeňte ani na ni. Pokud by v ní voda zamrzla, led by ji roztrhl. Obdobně by mráz zničil i zahradní vodárny, které jsou umístěné venku.

Projdete zahradu a vypusťte vodu ze všech nadzemních nádrží na dešťovou vodu. Sudy na vodu otočte dnem vzhůru, aby do nich nemohlo napršet. Vylijte vodu z konví a kbelíků a ukliďte je pod střechu, aby do nich nenapadal sníh nebo déšť. Led by je roztrhal.

Pokud máte skleník, zajistěte jej proti sněhu. Zejména polykarbonátové skleníky s hliníkovou konstrukcí by mohla vrstva těžkého sněhu zprohýbat a zničit. Proto hřeben střechy skleníku raději na zimu podepřete. Podle velikosti skleníku jej můžete podepřít například trámkem uprostřed, nebo na několika místech.

Pokud máte na zahradě automatické zavlažování, také z něj odpojte a vypusťte z něho vodu.

Nakonec projděte celou zahradu a zkontrolujte, zda jste na něco nezapomněli. 

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.