Listopad v zahradě

26. 10. 2018

Listopad v zahradě

V listopadu je čas důkladně připravit zahradu na zimu. Především po letošním suchém létě je nutné se dobře postarat o všechny rostliny. Je důležité ochránit je před mrazem a zajistit jim dostatek vláhy. Pokud není dostatek sněhu, půda snadno a rychle promrzá, a to může poškodit kořeny. Okolí choulostivých rostlin proto zakryjte slámou, senem, chvojím nebo mulčí. Kolem rostliny vytvořte z materiálu izolaci, která bude v zimě kořeny rostliny chránit jako peřina. Někdo doporučuje i shrabané listí, ale pokud nemáte jistotu, že listí není napadené nějakou chorobou, raději to nedělejte. V listí totiž mohou přezimovat škůdci a různé choroby, proto je lepší se jej raději zbavit. Citlivé rostliny, jako jsou například bobkovišně, pak raději zabalte celé do bílé textilie. Střídání hlubokých nočních mrazů a denního horkého slunce by je spálilo. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku, kterou potřebují především stálezelené keře. Pravděpodobně budete muset zalévat konví, protože je nejvyšší čas odpojit veškeré zavlažovací systémy, aby je neroztrhl mráz.


Zazimujte zavlažovací systémy

Pokud máte automatické zavlažování trávníku, je nejvyšší čas jej odpojit, vypustit něj veškerou vodu a zazimovat jej. Stejně důležité je odpojit a vysušit zahradní hadice a uskladnit je v prostorech, kde nemrzne. Vypněte přívod vody do venkovních kohoutů. Jestliže nemáte systém, který umožní vypuštění vody z potrubí, nechte kohouty otevřené, aby voda mohla vysychat. Pakliže máte na zahradě sudy nebo jiné nádoby na dešťovou vodu, vyprázdněte je a uložte na suché místo, nebo je aspoň obraťte dnem vzhůru, aby do nich nemohla napršet voda, která by při zamrznutí sud roztrhla.

Postarejte se o zahradní techniku

Veškeré nářadí a zahradní techniku důkladně očistěte. Ze strojů vypusťte palivo, které by v zimních měsících degradovalo a mohlo by zničit palivový systém. Z řetězových pil vypusťte bio olej, nahraďte jej trochou minerálního oleje. Pilu nechte krátce protočit, aby se minerální olej dostal do olejového čerpadla. Zabráníte tím zatuhnutí biologického oleje v mazacím systému pily. Na konci sezóny je také čas vyměnit olej v čtyřtaktních motorech. U sekaček je také vhodné vyměnit, nebo nechat nabrousit nůž, aby byly připraveny na jaro. Veškerou techniku uskladněte v suchých, nejlépe vytápěných prostorách, kde nemrzne. Pokud technika obsahuje akumulátory, je uskladnění v nezamrzajících prostorách dokonce nutné! Pokud máte například sekačku s elektrickým startérem a nemůžete ji parkovat ve vytápěné místnosti, vyjměte alespoň akumulátor a ten nechte přes zimu doma v teple. Mráz by jej mohl zničit.

Jakákoli drobnost, kterou zanedbáte nyní, se vám může na jaře vrátit jako velký problém.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…