Kam se shrabaným listím? Za pálení hrozí vysoké pokuty!

29. 09. 2022

Kam se shrabaným listím? Za pálení hrozí vysoké pokuty!

Máte-li na zahradě stromy a keře, na podzim musíte shrabat listí. A že ho někdy může být opravdu hodně… Jenže kam s ním?

Když listí neshrabete, trávník pod ním trpí nedostatkem světla a kyslíku a brzy začne odumírat. V listí mohou zároveň přezimovat škůdci a choroby, které v dalším roce zamoří vaši zahradu.

Pokud je listí zdravé, můžete jej kompostovat, probléme ovšem je, že se rozkládá poměrně dlouho. Proces lze urychlit tím, že listí podrtíte na drobné kousky. To lze udělat tak že listí posbíráte sekačkou, která je svými noži rozmulčuje. Jenže se sekačkou se nedostanete do všech míst na zahradě. V takovém případě je dobré použít vysavač na listí, který je vybaven mulčovacím nožem. Jedná se vlastně o ocelový nůž, který je umístěn nad ventilátorem a nasávané listí podrtí na drobné kousíčky.  Výhodou je nejen to, že listí zetleje rychleji, zároveň se pomleté listí efektivněji plní do sběrného vaku vysavače, a tak jej nemusíte tak často vysypávat.


Detail drtícíno nože ve vysavači HECHT 9440

Kompostovat však můžete pouze zdravé listí. Pokud byste kompostovali listí napadené houbami a chorobami, zamořili byste si kompost a choroby byste si s ním roznesli po zahradě. Nemocné listí je proto nejlepší odvézt do kompostárny. V té totiž kompostování probíhá při teplotách, jakých není s malým množství kompostu doma možné dosáhnout. A právě vysoké teploty spolehlivě zničí veškeré zárodky chorob, plísní i škůdců.

A jak je to s pálením listí?

Jednoznačný zákaz pro pálení listí na otevřeném ohništi sice není, nicméně obec může v zákaz stanovit obecně závaznou vyhláškou. Pokuta může být velice nepříjemná. Obec navíc může vyhláškou stanovit podmínky, za jakých je možné suché a rostlinné materiály spalovat. 

Ovšem i v případě, že obec pálení suchého rostlinného odpadu nijak neřeší, je nutné používat zdravý rozum. Pálením listí si pravděpodobně znepřátelíte i sousedy. Při pálení listí se do vzduchu uvolňuje spousta škodlivin, oxidu uhelnatého, oxidu dusného a další nebezpečné toxiny, které poškozují nervový a imunitní systém člověka a mají i rakovinotvorné účinky. V neposlední řadě je také důležité myslet na možnost vzniku požáru. Žhavé listí může vítr snadno rozfoukat do širokého okolí.

Když nemáte možnost listí sami kompostovat, pak je nejsnazší cestou navštívit obecní úřad a informovat  možnostech svozu biologického odpadu.

Autor: PST

Související kategorie:

VYSAVAČE NA LISTÍ

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…