Kam s bioodpadem?

26. 10. 2018

Kam s bioodpadem?

Nejen zahrada, ale i domácnost produkuje spoustu biologického odpadu. Často nevíme kam s ním. Na vesnicích někteří často vyvážejí shrabané listí a posekanou trávu do polí k zaorání, za což mohou dostat tučnou pokutu. Obdobně je to i s pálením odpadu. V některých obcích jsou vyhláškou stanovené dny, kdy lze odpad legálně pálit, legislativa však zapomněla na vrtkavé počasí. Mokré listí v dešti nespálíte, pokud fouká silný vítr, zvyšuje se i riziko požáru. A jestliže budete odpad pálit v jiný než úředně povolený den, opět hrozí tučná pokuta. V husté zástavbě si navíc pravděpodobně štiplavým kouřem znepřátelíte i sousedy. V mnohých obcích je možné pronajmout si kontejnery na bioodpad, ale to není zadarmo. Přitom si mnozí neuvědomí, že vlastně zcela zbytečně řeší problém, jak se zbavit cenné suroviny, kterou lze v zahradě skvěle využít. Na jaře pak nakupují rašelinu, kompost a další substráty, aby jimi obohatili své záhony nebo naplnili truhlíky.

Kompostér šetří starosti i peníze

I v té nejmenší zahradě se najde vhodné místo na kompostér. Kompostér si můžete vybudovat svépomocí například z vysloužilých palet, jeho životnost však bude omezená, protože dřevo v kontaktu s kompostem velice rychle začne hnít. Stejně tak i jeho funkčnost a obsluha nebude tak komfortní jako u kompostérů, které navrhli odborníci.

Moderní kompostéry jsou vyrobeny z kvalitních plastů které jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Jsou opatřeny víkem, aby do kompostéru nemohlo pršet. Nemají žádné dno, aby dovnitř z půdy mohly pronikat organismy, které urychlují tlení. Otvory ve stěnách do kompostu může pronikat vzduch, který rovněž urychluje proces tlení.

V kompostéru můžeme zpracovávat posečenou trávu, shrabané listí, ale i odpad z domácnosti, jako jsou slupky ze zeleniny a ovoce, kompostovat lze i drť z drtiče větví. Do kompostu však rozhodně nepatří plasty, papír ani chemický odpad.

Odpad se do kompostéru vkládá vrchní stranou, po nějaké době můžeme spodními dvířky odebírat kvalitní zeminu bohatou na živiny. Jakmile kompostér nastartujeme, po celou sezónu se o něj prakticky nemusíme starat. Vlastně jen vrchem přidáváme odpad a dole odebíráme kvalitní hnojivo, které využijeme po celé zahradě. Odpadá náročné přehazování kompostu. Šikovně ukrytý kompostér v keřích v zahradě nijak nepřekáží, nezapáchá a nejenže vyřeší starosti s likvidací biologického odpadu, ale zároveň uleví naší peněžence od nákupu drahých substrátů a hnojiv.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…