Je čas začít připravovat zahradu na zimu

07. 10. 2020

Je čas začít připravovat zahradu na zimu

Stíny se prodlužují, dny se krátí a sluníčko už ztrácí sílu. Ještě několikrát naposledy posečeme trávu a za pár dní začneme shrabovat opadané listí. Nechat listí pod sněhem ležet celou zimu se nám totiž může pořádně vymstít.

Čerstvě opadané listí se nám bude uklízet mnohem snadněji než po zimě slepená, sněhem slisovaná a tlející hmota. Navíc v opadaném listí mohou dobře přezimovat různí škůdci a choroby, které by v příštím roce mohly pustošit naši zahradu.

Pro úklid listí se již po mnoho desetiletí používají klasické hrábě. Ovšem i hrábě prošly od prvních celodřevěných „hřebenů“ vhodných spíše pro obracení sena dlouhým vývojem. Dnes jsou tak na trhu dostupné hrábě různých tvarů, konstrukcí i použitých materiálů.

Klasické hrábě s dřevěnou, nebo dnes stále častěji plastovou hrabicí jsou klasickým nástrojem prohrabání sena. Hrábě z odolného plastu jsou lehké, mají odolné kolíky, a na jaře je proto využijete i k úpravě záhonů. Pro hrabání listí jsou však tyto hrábě nevhodné. Jejich pevná konstrukce špatně kopíruje terén, pevné kolíky zbytečně poškozují trávník.

 

 

Pro hrabání listí jsou ideální tzv. švédské hrábě nebo pružné plastové hrábě

Švédské vějířové hrábě mohou být jak kovové, tak plastové. Jejich zásadní výhodou je, že šíři záběru rychle nastavíte podle aktuální potřeby. Pružné dráty se přizpůsobí dobře i nerovnému povrchu a dokonale vyhrabou i ty nejmenší zbytky listí. Podobně poslouží i plastové vějířové hrábě, které jsou lehké a díky pružnosti se rovněž dobře přizpůsobí hrabanému povrchu. Nabízeny jsou v různých šířkách záběru.  

Stejným vývojem jako samotné hrábě prošla i jejich násada. Dnes je možné zakoupit velice odolnou, ale zároveň lehkou hliníkovou násadu opatřenou měkčenou rukojetí, která zároveň především v chladných podzimních dnech ochrání vaši ruku před kontaktem se studeným kovem. Pokud je navíc násada opatřena rychloupínáním pracovního nástroje, během pár vteřin na ní vyměníte hrábě vhodné pro práci, kterou právě provádíte. To znamená, že s jednou násadou využijete několik typů hrábí pro různé činnosti. Tak ušetříte nejen peníze, ale i úložný prostor.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…