Jak zazimovat akumulátorovou zahradní techniku?

22. 10. 2019

Jak zazimovat akumulátorovou zahradní techniku?

Sezóna se opět chýlí ke konci a je čas postarat se o pomocníky, kteří nám po celý rok v zahradě sloužili. V opačném případě můžeme mít na jaře problém s jejich opětovným zprovozněním.

V posledních letech se v našich zahradách stále častěji objevuje akumulátorová technika. Její údržba i provoz je mnohonásobně jednodušší než u techniky se složitými spalovacími motory. Nicméně i akumulátorové stroje jistou péči vyžadují.

 

Akumulátory

I když je cena lithiových akumulátorů podstatně příznivější, než tomu bylo v minulých letech, stále činí podstatnou část pořizovacích nákladů sekačky nebo jiné akumulátorové zahradní techniky. Akumulátory nám mohou sloužit dlouhé roky, ovšem nesmíme je zanedbat. Rozhodně je tedy nenechávejte v mrazech a ve vlhku nebo naopak na slunci nebo někde v horku. Lithiovým akumulátorům nejvíce škodí především vysoké teploty, a pokud máte techniku napájenou olověným akumulátorem, těm naopak uškodí teploty nízké. Ideálně tedy skladujte akumulátory v místnosti se stálou pokojovou teplotou. Olověné akumulátory skladujte plně nabité. Několikrát za zimu je zkontrolujte a v případě potřeby dobijte. Lithiové akumulátory je naopak vhodné uskladnit nabité na přibližně ¾ kapacity. Lithiový akumulátor má velice nízké samovybíjení, a proto by měl akumulátor bez potíží pár měsíců, kdy není používán, přečkat. Přesto není od věci jej alespoň jednou zkontrolovat.

 

Akumulátorová technika

Veškerou akumulátorovou techniku před zazimováním důkladně očistěte a promažte pohyblivé části. U sekačky zkontrolujte lanka pojezdu, zda nejsou chycená rzí, můžete je ošetřit olejem, který je zakonzervuje a zároveň zajistí jejich hladký pohyb v bowdenu. Promažte kola, zkontrolujte a nechte nabrousit nůž. Dobře vyčistěte šasi okolo nože, výhozový tunel, ventilační otvory. Nesmíte zanedbat ani dokonalé vyčištění koše, aby jím mohl dobře procházet vzduch.

U veškeré akumulátorové techniky vyčistěte ventilační otvory na krytu, kterými se chladí elektromotor.

U plotostřihu dobře očistěte a naolejujte nože.

U vyžínače zkontrolujte stav strunové hlavy. Jedná se o spotřební materiál, který je nutné jednou za čas kompletně vyměnit.

U řetězové pily zkontrolujte lištu a řetěz. Pokud je lišta opotřebená, vyměňte ji, řetěz podle potřeby nechte nabrousit, nebo jej vyměňte. Lištu i řetěz je dobré uskladnit dobře promazané v suchém prostředí odděleně od pily. Můžete je tak zabalit například do hadru napuštěného olejem, který je ochrání před korozí. Pokud používáte v pile biologický olej pro mazání lišty, vylijte jej, do nádrže dejte například trošku motorového oleje a krátce pilu protočte, aby se olej dostal do čerpadla, ze kterého tak vytlačí bioolej. Biologické oleje totiž mívají na vzduchu omezenou životnost a mohou degradovat. V některých případech mohou v systému mazání pily zatuhnout a zcela systém ucpat.

Podobně i u ostatní techniky očistěte a zakonzervujte pracovní nástroje.

Techniku skladujte v suchých prostorách, vlhkost nesvědčí elektrickým součástkám, rozvodům ani kontaktům ve spínačích.

 

A důležitá rada na závěr:

Pokud při kontrole před zazimováním techniky zjistíte, že je potřeba některý opotřebený díl vyměnit, nikdy to nenechávejte začátek nové sezóny. Je totiž zcela jisté, že v té době bude po náhradních dílech velká poptávka, a hrozí tak riziko, že ne vždy budou ve všech prodejnách okamžitě dostupné.

 

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…